03/19/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Н.Пр.Рафаел Мендивил: Очаквам растеж на испанските инвестиции в България

Н. Пр. Рафаел Мендивил е посланик на Кралство Испания у нас от средата на декември 2010 г. Роден е на 12 юни 1948 г. в Барселона. Завършил е право, има и диплом за „Международни отношения” на Дипломатическата школа на Испания. Стартът му в дипломацията е през 1974 г., когато е назначен за трети секретар в Министерството на външните работи в Мадрид. През същата година става секретар в посолството на своята страна в Алжир. Кариерата му преминава през постове като зам. консул в Цюрих, секретар в посолството в Москва, зам. генерален директор по политическите въпроси за Източна Европа, зам.-директор по политическите въпроси за Западна Европа. Работи последователно като генерален консул на своята страна в Бордо и във Франкфурт. През 1996 година е началник на техническия кабинет на зам. главния секретар на Министерството на външните работи на Испания. През 2004 г. става посланик на Испания в Полша, а през 2009 година вече е посланик за специални поръчения за Афганистан и Пакистан. Н.Пр. Рафаел Мендивил е Командор и офицер на Ордена „Исабел Католическа”, Командор и кавалер на Ордена за граждански заслуги, както и на високи ордени и отличия на Кралство Нидерландия, Кипър, Исландия, Германия, Австрия и Бразилия.
Специално за „Класа” Н.Пр. Рафаел Мендивил сподели идеите си за своя дипломатически мандат в България.



- Ваше Превъзходителство, какво означава за вас дипломатическата работа в България? Как сте чувствате в нашата страна?
- Приспособяването към България не се оказа сложно. Хората са много толерантни и открити и установявам едно всеобщо чувство на симпатия към Испания. В този смисъл съм особено доволен, че работя в приятелска страна, член на Европейския съюз, която преживява много интересен период от историята си. А като приятели и съюзници за нас е вълнуващо да бъдем рамо до рамо с България в този момент. И от лична, и от професионална гледна точка за мен е привилегия да бъда изпратен в България.

- Каква представа имахте за страната ни, преди да бъдете номиниран за посланик у нас? Промени ли се мнението ви за България през първите месеци от мандата ви?
- Нямах предварително оформена представа за България. Предпочитах да открия облика на страната след пристигането ми тук. В този смисъл впечатлението ми е извънредно положително. Бях се запознал с богатата ви история. Извънредно интересно е да се проследи как страната се е консолидирала на място, където през вековете са се срещали толкова много цивилизации. Резултатът е пример за толерантност и зачитане между различните групи на населението.

- Кои ще бъдат приоритетите на вашия мандат в България?
- Двустранните отношения между Испания и България са отлични. Поради това считам за много важно да поддържаме това ниво. Много често полагаме усилия, ако отношенията са сложни, но отслабваме вниманието си, когато всичко върви добре.

Ще отделяме специално внимание на търговските взаимоотношения между двете страни, както и на образователната система у вас

В двустранен план има много области, които предлагат огромни възможности за работа. Особено внимание ще отделяме на търговските взаимоотношения. Считаме за приоритетни преките испански инвестиции, но се надяваме в скоро време обемът им да нарасне и в обратната посока - от България към Испания. В този смисъл има още какво да се направи, защото няма да скрия, че и сега има нужда от улеснения за тези инвестиции, от сигурност за инвеститорите, от насърчаване на развитието на вложенията, с цел да бъдат по-ефективни и гъвкави и следователно по-атрактивни и за българската икономика, и за чуждестранните инвеститори.
Отдавам много голямо значение и на съпричастността ни към българската образователна система. Наличието на езикови гимназии в много градове на страната е основен фактор и тази форма на обучение дава отлични резултати не само в смисъл на обогатяване на познанията на учащите се в областта на културата, но и с оглед на бъдещето на връзките между испаноговорещите страни и България. Испанският език е майчин за около 400 милиона души в над 20 държави.
В тази рамка естествено бих включил и културните взаимоотношения. Работата на института „Сервантес“ в София е от голяма важност, затова я подкрепяме, като към нея добавяме проявите, организирани от културния отдел на самото посолство.

- Испания винаги е подкрепяла България в процеса й на приобщаване към постиженията на голямото европейско семейство. Подкрепихте ни и при влизането ни в НАТО. В момента тема номер 1 у нас е влизането на България в зоната Шенген. Неотдавна премиерът Бойко Борисов посети Испания и се срещна с вашия премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро. Стана ясно, че Испания ни подкрепя за Шенген. Безпрекословна ли е тази подкрепа?
- Испания вече заяви ясно позицията си относно включването на България в Шенгенското пространство. За Испания важното е България да е изпълнила техническите изисквания. Не обвързваме това влизане с друг вид условия. Испания вече установи своеобразна зона Шенген с България през 2009 година., когато премахна ограниченията в трудовия си пазар, което позволи в страната ни да се установи най-многобройната българска общност в чужбина. По наши изчисления тя наброява близо двеста хиляди души.

- Кои ще бъдат въпросите, по които Испания и България ще си сътрудничат най-тясно в близко и по-далечно бъдеще?
- Вече споменах за близостта на становища между Испания и България. Поддържаме постоянен контакт по въпроси, засягащи двете страни в рамките на Европейския съюз.

Бъдещето на Европейския съюз ни задължава да приемаме решения с дългосрочен ефект например общата аграрна политика

Ще продължим да съгласуваме мнения с вас и с други държави с цел да защитим нашите позиции.
Бъдещето на ЕС налага приемането на решения с дългосрочен ефект, каквито са например разчетите за следващите бюджетни периоди или общата аграрна политика. За щастие позициите на Испания и България и по тези въпроси са еднакви.

- Като цяло посолството на Испания организира прояви, които се радват на интереса на широката българска публика. Какво предвиждате в близко бъдеще? Ще посочите ли някоя конкретна инициатива?
- Посолството на Испания изготвя ежегодни културни програми, чрез които се стреми да присъства в културния афиш на страната. Отделено е внимание на класическата музика и ще съдействаме за организирането на концерт с участието на оркестъра на Българското национално радио през есента на тази година.

Джаз, сефарадски песни, класическа музика и интересна изложба през есента

В програмата ни присъства и джазът. В рамките на фестивал „Джаз +” или етническа музика през септември организираме концерт на певицата от сефарадски произход Мор Карбаси.
В този ред на мисли през май ще се проведе Фестивалът на испанското и ибероамериканското кино, който вече е традиционен за културната програма на столицата. Предвиждаме и много голяма изложба след лятото, но позволете ми да не давам подробности за нея, преди да сме приключили цялата организация по тази интересна инициатива. Ще продължим да насърчаваме фестивала на училищния театър на испански език, проявите, свързани с испанската литература; ще предложим на българските зрители куклен театър, късометражни филми и ще популяризираме поетични творби на съвременни испански автори. Искам да напомня, че голяма част от проявите ни се осъществяват съвместно с института „Сервантес“ в София, който също е испанско публично ведомство. Тази година се отбелязва и 50-годишнината от създаването на катедрата по испански език в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Ще съдействаме за провеждането и на тази инициатива.


Интервюто взе Елиана Митова
Еliana.mitova@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване