03/20/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

15 000 са загиналите само в префектура Мияги

Галина Белева
galina.beleva@klassa.bg

15 000 души вероятно са загинали само в префектура Мияги след опустошителното земетресение и последвалото цунами в Япония преди десет дни, съобщи вчера Би Би Си.
До вчера официалният брой на жертвите след природното бедствие бе 8133 души, а 12 272 се смятаха за изчезнали. Девет дни след катастрофата бяха открити двама оцелели под отломките на разрушения град Ишиномаки – 80-годишна жена и 16-годишният й внук, съобщиха от полицията. Двамата имали достъп до хладилника, което се оказало решаващо за тяхното оцеляване, тъй като имали запаси от кисело мляко и други храни.
Около 400 000 хиляди души, сред които около 100 000 деца, живеят във временни убежища. Много от оцелелите издържат на зимните температури без вода, електричество, гориво или достатъчно храна. Заради унищожените мрежи на мобилните оператори хората се редят на опашки с часове, за да проведат полагащия им се телефонен разговор от една минута, а заради недостига на гориво се образуват дълги опашки и пред бензиностанциите.
Руският президент Владимир Путин каза, че „Газпром“ има механизъм за увеличаване на енергийните доставки за Япония, като отклонява по 40 т втечнен газ дневно за Европа. В същото време на Стария континент ще се изпращат по 60 млн. куб. м газ на ден.
Продължават усилията за охлаждане на авариралите реактори в атомната централа „Фукушима 1“. Инженерите до вчера все още не бяха успели да възстановят подаването на електроенергия към охладителните системи на I и II реактор, спряно след цунамито. Дори и да успеят обаче, няма гаранция, че охладителните системи в централата ще работят. В III реактор бе отчетено повишаване на налягането, поради което може да се наложи ново изпускане на радиоактивна пара. Според експерти охлаждането с вода на реакторите с помощта на пожарни автомобили може да се наложи да продължи с месеци. Операторът на централата Tokyo Electric Power Co (TEPCO) обяви, че прегрелите по-рано IV, V и VI реактор са били охладени вчера сутринта. Въпреки това централата няма да бъде пускана в експлоатация отново, каза началникът на японския кабинет Юкио Едано.
Радиационните нива в Токио, на 240 км южно от АЕЦ „Фукушима 1“, се бяха повишили, но властите обявиха, че няма опасност за хората. Радиоактивно замърсяване бе открито обаче в някои хранителни продукти, идващи от префектура Фукушима. Количествата йод, открит в мляко и спанак, тествани между 16 и 18 март, може да бъдат опасни за здравето. Юкио Едано обяви вчера, че правителството ще вземе решение днес дали да ограничи потреблението и доставките на хранителни продукти от района в близост до авариралата атомна централа. Следи от радиоактивен йод бяха открити и в течащата вода в Токио и пет други префектури.


Деца от България се молят за Япония

"Помощ за приятели в беда" - под това мото БНР започна кампания в подкрепа на пострадалите от природните стихии в Япония. В събота Детският радиохор с диригент акад. Христо Недялков изнесе концерт в Първо студио на БНР. „Средствата от тези, които решат да помогнат, могат да се превеждат по специална банкова сметка на БЧК. Предполагам, че много медии ще се присъединят към нас, както и бизнесмени", каза Стефан Димитров, директор на програма „Христо Ботев“.
Парични дарения за кампанията ще се събират и чрез изпращане на есемеси на специалния телефонен номер на Българския Червен кръст - 1255, разкрит заради бедствието в Япония. Цената на съобщение е един лев без ДДС.
Детски богослов и молебен за Япония бе отслужен в най-древния православен храм у нас - ротондата "Свети Георги" в София. Това стана по инициатива на първото българско училище за изкуство и културен диалог "Икуо Хираяма" при столичното 138-о училище „Проф. Васил Златарски“.
Софийската опера посвети спектакъла „Бал с маски“ на японския народ, като приходите от представлението ще бъдат дарени за хуманитарни цели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване