03/20/11 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Операцията трябваше да се води, когато задържаха нашите медици

Тази операция трябваше да бъде водена, когато задържаха абсолютно незаслужено българските медици в Либия. Тя сега е крайно закъсняла и срещу много, много по-силен противник. Това заяви вчера сутринта премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия по повод военната операция по изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия. Малко по-късно министър-председателят свика в Министерския съвет и извънредно заседание заради обстановката в джамахирията. В него участваха вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, министрите на отбраната и външните работи Аню Ангелов и Николай Младенов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, зам.-министърът на външните работи Димитър Цанчев, шефовете на ДАНС, НРС и военното разузнаване.
„България осъжда действията на режима на полковник Кадафи срещу цивилното население. Той изгуби легитимност и трябва да се оттегли, преди да се е проляла още невинна човешка кръв. Ние ще изпълним категорично нашите съюзнически задължения в рамките на НАТО и ЕС“, обяви Борисов.
По-рано през деня той каза, че имаме готовност, ако операцията продължи повече от 90 дни, да изпратим фрегатата "Дръзки”. „Щабовете на НАТО работят и днес, определя се командването, нашите експерти участват. Операцията се планира за 90 дни", категоричен беше Борисов. „Когато има подобна война, когато този район е толкова размирен, когато цените на петрола – черното злато, повлича абсолютно всички други цени, когато милиарди се изсипват във военна операция – нищо хубаво не ни очаква", смята министър-председателят. От думите на военния министър Аню Ангелов стана ясно, че до момента към нас не са отправяни никакви искания. „Предложили сме да участваме в хуманитарната операция на НАТО и на ЕС с едни и същи сили – два медицински екипа във военнополева болница на границите, извън територията на Либия“, уточни той. Ангелов потвърди, че имаме техническа възможност да предоставим една от трите ни фрегати за осигуряване на ембаргото на море на по-късен етап. По думите му страната ни би участвала във военните действия, ако има операция на НАТО. „Ние не бихме участвали в каквато и да е коалиция на желаещи”, посочи той.
„Службите работят много активно за недопускане на каквито и да е инциденти на територията на страната. Мерките не могат да се оповестят публично. Правим всичко възможно да имаме адекватна координация”, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов. Той посочи, че няма повишаване на бежанския поток към страната ни, но се внимава за възможни варианти в тази посока.


МВнР: Българите в джамахирията да не напускат домовете си

Външно министерство (МВнР) препоръча на българите в Либия да не напускат по никакъв повод домовете си. В момента в джамахирията има между двеста и хиляда българи, чиято евакуация на този етап е невъзможна. Сънародниците ни да се запасят с храна и вода, да избягват излишно привличане на внимание, както и да облепят прозорците на жилищата с прозрачно тиксо, съветват от външно. Те препоръчват, ако съгражданите ни разполагат към домовете си с мазе, да го оборудват за продължителен престой. От МВнР припомнят телефоните с посолството и консулската служба в Триполи - централата е +218 21 3609988, 3605625. Номерът на мобилния телефон на временно управляващ консул е +218 91 366 51 98, а факсът - +218 21 3609990.


Мнения

Президентът Георги Първанов: Истинският натиск е закъснял години
Едва ли има някой по-заинтересован от нас, българите, от отстраняването на режима на Кадафи, тъй като години наред шестима невинни български граждани страдаха от произвола на либийския режим. Това се казва в официална позиция на президента Георги Първанов, разпространена в събота. Поради това истинският международен натиск е закъснял не с 2 или 3 седмици, а с години. Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия обедини световната общност около необходимостта да се спре незабавно насилието и да се преодолее хуманитарната криза. България не трябва да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза, се казва в позицията на държавния глава.

Арабистът Боян Чуков: Позицията ни е разумна
Позицията ни до момента е разумна, тъй като в Либия има много българи и всякакви резки движения, особено ако има някакъв военен оттенък, няма да са в полза на нашите сънародници. От друга страна, с Либия нито имаме някакви особени ангажименти във външнотърговски план, нито сме съседи. На България би могло да й се отрази нарушаването на взаимоотношенията между джамахирията и Европейския съд. Едва ли войната ще продължи дълго, тъй като силите са неравностойни. Проблемът е какво ще стане на земята. Известно е, че част от племената в Либия подкрепят Кадафи. Не съм оптимист, че конфликтът рязко отведнъж ще приключи. Той ще бъде тлеещ и много време няма да има яснота кой реално управлява.

Евродепутатът от ПЕС Евгени Кирилов: Фрегатата вече трябваше да пътува натам
България трябва солидарно да се включи във военната операция в Либия. За мен е странно да се говори, че българска фрегата може да бъде използвана на по-късен етап. Смятам, че тя вече трябваше да плава към региона. Ако въобще някъде страната ни е трябвало да прояви солидарност и да участва, то това е именно в този случай. Ние бяхме сериозно унижени в миналото предвид случая с медицинските ни сестри, който се отрази на авторитета на България. Редно беше ние също да проявим солидарност, след като сестрите бяха освободени благодарение на солидарността на нашите партньори в ЕС, и все пак излязохме от тази ситуацията след шестгодишна агония. Иначе се питам – за какво ни е тази фрегата.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев: Вече има отказани поръчки към наши фирми
Вече има отказани поръчки към български фирми от някои страни от Северна Африка заради затруднения, породени от конфликта в Либия. Стокообменът между България и арабската държава не е голям, но кризата там засегна дейността на компаниите в Северна Африка и отчасти в Близкия изток. Така че в краткосрочен план либийската криза се отразява неблагоприятно. Има български компании и български работници, които останаха там и не се върнаха в страната. Но доколко ще се отрази либийският конфликт върху българската икономика, зависи от това, колко дълго ще продължат военните действия. От друга страна, важна е цената на петрола на международните пазари. При всички случаи ограничаването на добива влияе на цената на горивото отрицателно, т.е. тя се покачва.

Величка Рангелова, икономист: Очаква се втори пик на икономическата криза
Очаква се нов пик на световната икономическа криза, предизвикан от либийския въпрос и от проблемите в Япония. Те ще доведат до намаляване на световния икономически растеж, а оттам – и на световното потребление на стоки. Военният конфликт в Либия ще се отрази негативно и върху България, тъй като сме отворена пазарна икономика. Неминуемо ще се затрудни износът на страната ни. Като цяло световният икономически растеж ще бъде намален и светът ще навлезе в нов пик на икономическата криза. В тази ситуация България, като малка страна с ниско потребление и практически зависима изцяло от износа, ще трябва да компенсира това чрез повишаване на вътрешното потребление.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване