03/20/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия и САЩ подписаха 10 споразумения

Антония Коцева
antonia.kotseva@klassa.bg

САЩ и Бразилия сключиха 10 споразумения за сътрудничество по време на срещата в събота вечерта на американския президент Барак Обама и бразилския му колега Дилма Русеф, съобщи “Блумбърг”. Споразуменията са в областта на петролната промишленост, производството на биогорива за самолети, строителството, образованието и социалните дейности. Двамата се договориха за насърчаване на двустранната търговия чрез създаване на безмитни зони.
На съвместна пресконференция Обама заяви, че очаква скоро САЩ да станат най-големите “клиенти” на Бразилия, имайки предвид, че наскоро в Бразилия бяха открити огромни подземни находища на петрол и нейните резерви според данни на Белия дом вече надхвърлят двойно тези на САЩ. Обама заяви, че САЩ не само признават огромния напредък на Бразилия, но и ентусиазирано го подкрепят.
Американският президент подчерта, че САЩ проявяват огромен интерес към участие в строителните проекти, свързани със Световното първенство по футбол през 2014 г. и олимпийските игри 2016-а, чийто домакин ще бъде Бразилия. От реализиране на съвместни петролни проекти и строежа на пътища, летища и хотели преди големите спортни събития САЩ очакват печалба в размер на 200 млрд. долара.
Русеф настоя пред госта си, че е време Бразилия да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, съобщи в. “Ещадау”. Тя заяви, че е време за фундаментални реформи в структурата на глобалната организация с оглед на смяната на доминиращите страни. Съветът е избран при старото разпределение на силите и е отживелица, коментира Русеф. В момента Бразилия е непостоянен член на съвета за две години. Русеф сподели опасенията си, че реформите на международните организации се осъществяват много бавно и не се дава възможност за изява на бързо набиращите скорост икономики. Обама не коментира по никакъв начин искането й. Бразилските медии отбелязаха, че по време на посещението си в Индия Обама подкрепи амбициите на домакините за постоянно членство.
За да покаже, че се е дистанцирала максимално от своя предшественик и ментор Лула да Силва, който нападаше САЩ заради пренебрежителното им отношение към Латинска Америка, Русеф оказа топъл и приятелски прием на американския си гост.
Обама посети заедно със съпругата си Мишел и дъщерите си Мелия и Саша прочутата статуя на Исус Христос в Рио де Жанейро, съобщи в. “Глобу”. Очакваше се по-късно в неделя американският президент да посети някои от бедняшките квартали на града.
След Бразилия той ще посети Чили и Салвадор в рамките на петдневната си латиноамериканска обиколка. Целта му е да защити влиянието на САЩ там и да даде тласък на американския износ.
Бразилия е четвъртият по големина кредитор на САЩ с притежаваните 198 млрд. долара в държавни ценни книжа. Американският износ за Бразилия удвои обема си през последните пет години. БВП на страната през 2010 г. е достигнал 2,2 трилиона долара, а отчетеният растеж е 7,5%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване