03/20/11 23:30
(http://e-vestnik.bg/)

В София след Чернобил беше по-лошо от сега в Токио; Призракът на АЕЦ “Белене”

АЕЦ “Фукушима”. Снимка: ЕПА/БТА

Две симптоматични неща се случиха в последните два дни. Руски медии започнаха да хиперболизират аварията в АЕЦ в Япония като по-голяма от тази в Чернобил. Традиционните поддръжници на Русия и руската техника у нас се въодушевиха и започнаха да развиват тази теза по интернет форумите.

Второто е внезапно избухналото агресивно намерение на премиера Борисов да построи АЕЦ “Белене”.
В момента целия свят е настръхнал от ядрената авария. Германия спря 7 реактора, в Европа започват проверки и преразглеждане на ядрени програми и на нормативите за АЕЦ – да станат еднакви за ЕС. Еврокомисарят по енергетиката поиска да се преразгледа проекта “Белене”, а зелените в европарламента – да се спре въобще.
И в този момент българският премиер по безпрецедентен начин твърдо обяви, че АЕЦ “Белене” ще се строи. Независимо от всичко.
Инвеститорът RWE се изтегли, европейски банки не дават пари за “Белене”, има неясноти за сигурността, спорен е въпросът за сеизмологичната експертиза и т. н.
Борисов както никога досега от началото на мандата си се обяви твърдо за АЕЦ “Белене”. Вчера в предаването “Нека говорят” на бТВ арогантно заяви: “Като не даваш пари, какво те интересува каква е цената?” А напоследък дълго обясняваше, че цената 6,3 милиарда евро е неизгодна. Каква ще е тази финансова схема България да не дава пари, и да има 51% от централата? Близо е до ума – задължение държавата да изкупува тока 20 години, задължение държавата да построи електропроводи за няколкостотин милиона и ядрено хранилище за 1 милиард и т. н. екстри.

Забрави ли българинът Чернобил? Не се ли уплаши от сегашната авария, та не оспорва строителството на АЕЦ “Белене”?

Аварията в Япония засега е оценена от експертите като 5-а степен, тоест застрашена е територия извън централата. Някои ядрени регулатори, например на Франция, я определиха дори като 6-а степен. Катастрофата в Чернобил беше последната 7-а степен. Не е въпросът в степента. Важното е, че до неотдавна ядрените експерти по света говореха, че подобни аварии с ядрени реактори са с вероятност веднъж на 10 000 години. А има вече 3 такива аварии с тежка степен над 5 за около 30 години.

Какво следва оттук нататък? Ще продължават ли да наричат противниците на АЕЦ левичари, екстремисти и т. н.?

Редно е да се припомни какво причини радиацията от Чернобил, където град и села призраци стоят необитавани вече 25 години (виж повече тук и тук). След катастрофата от заразената територия са изселени 230 000 души. Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които 52 000 кв. км с високи нива на силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които имат период на полуразпад съответно 30 и 28 години. Преките жертви след взрива са 31, облъчените с високи дози са над 600 000. Не е ясен броя на загиналите от радиация, които се определят на няколко хиляди души, защото жертвите са разпределени във времето. Но това са доказано засегнати от радиацията. А недоказано? Колко са умрели от рак, за който не може да се докаже, че е причинен от Чернобил?

Филм на “Грийнпийс” за Чернобил

И как е в България?
След Чернобил години наред експертите се бяха разделили на две – за едните българинът е слабо засегнат, получил е радиация колкото един ренгенов преглед, а за другите вредата е голяма. В общи линии и двете страни са прави, но… Въпросът е кой какво е погълнал, а не колко и къде е бил изложен на радиационен фон.

В това отношение никой не е изследвал достатъчно и не е правил проучвания.
В почивните дни след Чернобилската авария българските власти не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване