03/20/11 17:29
(http://www.klassa.bg/)

Поуката за мениджърите е да подбират внимателно измамите

„Блумбърг“

От всички истории, които се разчуха след срива на Fannie Mae и Freddie Mac през 2008 г., тази може да се окаже най-невероятната: до този момент нито една от двете компании не е признала, че цифрите в балансите й от съответната година са грешни.
Изглежда че Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) няма да предприеме нищо, за да оспори това твърдение, и може би нарочно. SEC от години полага неимоверни усилия да избегне обвиненията срещу големите финансови институции в това, че са подправили балансите си, въпреки че е очевидно. Толкова за заздравяването на финансовата система.
Миналата седмица регулаторът уведоми бившия главен изпълнителен директор на Fannie Mae Даниел Мъд, че може да подаде обвинение срещу него. Обвиненията обаче няма да са свързани със счетоводството на Fanniе Mae, а ще разследват дали държавно спонсорираната ипотечна агенция е разкрила пред инвеститорите си точната информация за размера на рисковите си кредити.
„Информацията и процедурите, които са обект на разследване, са точни и пълни“, заяви Мъд. И допълни, че ще даде писмен отговор, „който ще изясни защо служителите на SEC не трябва да предприемат съдебни действия по този въпрос“.
Тук се забелязва определен модел. Когато през 2009 г. SEC обвини бившия главен изпълнителен директор на Countrywide Financial Corp. Анджело Модзило в измама с ценни книжа, тя заяви, че бордът на директорите на кредитора е знаел още през 2004 г., че компанията ще претърпи огромни кредитни загуби по жилищните заеми. В жалбата си SEC обвинява Модзило в „измама с укриване на информация“, тъй като я е скрил от инвеститорите.

Счетоводни нарушения

И все пак, ако обвиненията на SEC са оправдани, това означава, че Countrywide от години е публикувала по-големи приходи от реалните чрез забавяне на признаването на загубите много след като те вече са били реални, а не предполагаеми. Това е счетоводно нарушение. Никъде в жалбата си SEC обаче не споменава тази връзка и очевидно това е умишлено. По-късно Модзило плати $67,5 млн., за да уреди спора, без нито да признае, нито да отрече обвиненията.
По подобен начин, когато миналия месец SEC обвини тримата бивши изпълнителни директори на IndyMac Bancorp Inc. в измама с ценни книжа, агенцията твърдеше, че са направили фалшиви или подвеждащи разкрития за финансовата стабилност на компанията. Регулаторът на IndyMac - Агенцията за надзор върху спестовните и кредитните институции, вече беше признала, че е позволила на компанията да поставя задна дата на капиталовата вноска в основния си банков клон през май 2008 г., така че парите да се появят за предишното тримесечие.
Това е нарушение на общоприети счетоводни принципи, отговори главният инспектор на Министерството на финансите на САЩ в доклад от 2009 г. Но SEC не посочи никакви счетоводни грешки в IndyMac. Компанията публикува акционерен капитал, възлизащ на $595 млн. на 31 март 2008 г. До юли 2008 г. IndyMac вече беше фалирала, което струва на Федералната агенция за застраховане на депозитите $10,7 млрд.
Миналия месец бившият главен финансов директор на Freddie Mac Антъни „Бъди“ Пизел заяви, че е получил известие от SEC, гласящо, че регулаторът може да го съди. Пизел каза, че следствието засяга „определени въпроси, свързани с разкриването на информация“ според прессъобщение, публикувано от CoreLogic Inc., където Пизел беше главен изпълнителен директор до 10 февруари. Никъде не се споменава счетоводството на Freddie Mac. Бившият изпълнителен директор на Freddie Mac Ричард Сайрън получи подобно известие миналия месец.
Няма спор, че счетоводните книжа на Fannie и Freddie са били пълен фарс. По времето, когато вече бяха преминали под държавен надзор, и двете компании бяха завишили с милиарди долари стойността на активите си, свързани с отложени данъчни плащания. Колкото по-големи бяха загубите, толкова по-висока ставаше стойността на данъчните им активи, само и единствено въз основа на абсурдното им твърдение, че ще използват всички заеми, за да покрият бъдещи данъчни сметки, тъй като ще се окажат на огромна печалба в следващите десетилетия.

Загуби на хартия

И двете компании държаха встрани от отчета на приходите си и регулаторния си капитал неотчислени загуби по пазарната стойност на ипотечно гарантирани ценни книжа за милиарди долари, като ги наричаха „временни“, дори и когато беше очевидно, че сривовете в цените на книжата са всичко друго, но не и временно явление. И лъжеха, че са адекватно капитализирани.
И правеха всичко това на дневна светлина пред очите на всички ни, възползвайки се от знанието и одобрението на регулатора им - Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA). Това може би обяснява защо SEC се опитва да разкрие нещо повече от счетоводни трикове, докато подготвя обвиненията срещу бившите главни изпълнителни директори на Fannie и Freddie. Най-тежкото предизвикателство за SEC обаче ще бъде да намери нарушения, за които правителството не е знаело, докато са били извършвани.
Най-големите бенефициенти от стратегията на SEC за пренебрегване на счетоводните нарушения са четирите големи одитора. Freddie Mаc бе одитиран от PricewaterhouseCoopers LLP. Deloitte & Touche LLP бяха счетоводители на Fannie Mae. KPMG LLP бе одитор на Countrywide, а Ernst & Young LLP – на IndyMac.
Докато SEC продължава да настоява, че във финансовите отчети на компаниите няма грешки, не би могла да твърди, че има нещо гнило и в одитите им. Това извъртане защитава одиторите от нарастване на размера на отговорността им по частните съдебни производства, свързани с ценните книжа и борсите.
Така обаче самата SEC намалява шансовете си да обвини някой от изпълнителните директори във фалшифициране на данни. И ще трябва да се примири с мъгляви обвинения като тези срещу Модзило, когато се оказа, че информацията, предоставена от Countrywide, е била невярна и подвеждаща, но счетоводните й отчети някакси се оказаха чисти като сълза.
Мъд, който сега е главен изпълнителен директор на Fortress Investment Group LLC (FIG), заяви, че разкритата информация, която се проучва от SEC, е “била разгледана от федералните регулатори и публикувана в същата форма, след като компанията мина под държавен надзор.” Едва ли някой ще бъде изненадан, ако се окаже прав.
За съжаление SEC не може да съди и регулаторите заедно с него.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване