03/21/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Всеки втори от младите между 18 и 25 г. у нас смята, че бракът е отживелица

Мила Григорова, “Галъп интернешънъл“, специално за „Класа“

Две трети от пълнолетното население у нас държи на институцията на брака, само 19% смятат, че той е отживелица. Данните са от специално национално-представително проучване, проведено от ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на вестник „Класа”, посветено на семейството.
Въпреки това, налице е ново поколение българи, за които съжителството без брак е по-скоро нормалното и желано състояние на нещата, отколкото сключването на брак. Цели 41% от българите между 18 – 25-годишна възраст днес са на мнение, че за създаването на семейство и устойчиви отношения между хората не е нужен нито подпис, нито граждански или църковен ритуал.
Зависимостта между нагласите към брака и възрастта на респондентите е ясно забележима. Поддръжниците на брака сред най-младите са над два пъти по-малко, отколкото сред пълнолетното население като цяло – 30% спрямо 64%. За сметка на това, цели 80% от българите над 55 години са категорично на мнение, че сключването на брак е важна стъпка, за да има семейство.
Въпреки относително скептичното отношение на най-младите българи към брака като институция, почти 90% от младите между 18 и 25 години (също колкото и сред целокупното население над 18 години) са на мнение, че пълноценното семейство се състои от мъж, жена и дете – т.е. детето да има и баща и майка. В този смисъл, макар и да не отдават сериозна важност на брачното свидетелство, дори и най-младите категоризират като изключително важно наличието на двама родители, които да полагат грижи за децата. Едва 3% от анкетираните смятат, че децата могат да бъдат щастливи и пълноценно гледани и в семейство само с единия родител (майка или баща/.
За съжаление наличието на двама родители не е достатъчно условие семейството да е щастливо. Много често отношенията между партньорите в семейството са обтегнати и изпълнени със скандали и разправии, а нерядко дори със семейно насилие. Психолозите отдавна са доказали, че такъв вид семейни отношения сериозно вредят на емоционалното и психологическото развитие на децата. Общественото мнение в страната смята същото. Цели 60% от анкетираните българи подкрепят тезата, че ако родителите в едно семейство не се разбират и за тях самите и за децата им е по-добре да се разделят, за да не вредят със скандалите си и на своя живот, и на този на децата. Едва 10% от българите са на мнение, че семейството не трябва да се разваля, независимо в какви отношения са членовете му.
Продължение по темата за семейството, а по-конкретно, за важността на семейството в сравнение с професионалното развитие, четете в следващия понеделник.

Изследването е проведено през първите дни на месец декември, национално представително е и обхваща 996 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване