03/21/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

УЕФА запазва формата за класиране на световни първенства

Европейската футболна федерация (УЕФА) обяви вчера, че форматът за класиране на Световното първенство през 2014 година в зона Европа се запазва. Това означава, че Европа ще излъчи 13 финалиста за Световното първенство в Бразилия през 2014 година.
Това стана по време на срещата на изпълнителния комитет на УЕФА в Париж, където днес ще бъде избран новият Изпълком, като един от кандидатите е шефът на БФС Борислав Михайлов. Генералният секретар на организацията Джани Инфантино обяви, че 53-те страни членки ще бъдат разпределени в девет групи, от които единствено победителите се класират директно за Мондиал 2014. Останалите четири места ще бъдат разпределени чрез допълнителни баражи. Осемте най-добри втори състава ще бъдат разпределени чрез жребий в четири двойки, победителите от които също ще получат право на участие на големия форум. По същата формула бяха определени 13-те представителя на Европа на последното Световно първенство, на което домакин беше Южна Африка през миналото лято.
Жребият за квалификациите за Световното първенство в Бразилия, на което ще участват 32 отбора, ще бъде теглен на 30 юли тази година.
1.Много полемики се очаква да има и по въпроса за телевизионните права в Европа за следващите европейски и световни първенства по футбол. Много е вероятно те да са централизирани, съобщава испанският "Мундо депортиво". Идеята е да бъде въведен моделът на разпределение на телевизионните и рекламните права от Шампионската лига. Всичките 53 членки на УЕФА са подписали споразумението, което ще влезе в сила от цикъла между Евро 2016 във Франция и световното в Русия през 2018 г. УЕФА ще разполага с телевизионните права за квалификациите и на двете събития, като международната федерация ФИФА е дала съгласието си. Европейският футболен съюз ще разпределя сумите спрямо заслугите на всеки отбор, както е в Шампионската лига. Отговорните лица са преценили, че световното в Бразилия е прекалено скоро, за да бъде въведена тази практика още за него. Европейският и световен шампион Испания би получил поне 35 млн. евро за четиригодишния цикъл, изчисли изданието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване