03/22/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Би Би Си в сделка с Държавния департамент на САЩ

Световната служба на корпорация Би Би Си ще получи значителна сума от правителството на САЩ, която се отпуска в подкрепа на борбата на блокираните тв и интернет услуги в страни като Иран и Китай.
От корпорацията уточняват, че това е първа по рода си сделка, която трябва да бъде подписана в края на този месец. Финансовата инжекция ще направи възможно разработване на високо технологичен софтуер за програмно обезпечение.
Част от средствата ще бъдат използвани и за обучение на експерти в страните с най-висока информационна цензура, която се проявява най-вече в блокирането на интернет комуникацията и тв услугите.
Правителството на САЩ реализира полезна и навременна инвестиция за Световната служба, която идва на фона на орязването на парите за BBC World Service с 16%, което по данни на компанията ще донесе до загубата на 30 млн. слушатели по света. Редукцията, която бе гласувана от правителството, е на стойност £ 46 млн. за всяка от следващите три години, което ще доведе до съкращение на около 650 работни места.
Сделката между Би Би Си и Държавния департамент на САЩ се очаква официално да бъде обявена по повод Международния ден на свободата на печата – 3 май.
В последно време се наблюдава нарастване на случаите, в които телевизионни и радиопрограми се заглушават в определени региони на света.
BBC Persian television, която бе пусната в началото на 2009 г. и се излъчва в Иран и съседните страни, бе заглушавана многократно. Новините пък на The BBC Arabic TV също са били засегнати от блокиране на сигнала в различни части на Северна Африка по време на размириците в Египет и военните действия в Либия, коментира Джим Игън (Controller, Strategy & Distribution, BBC Global News ).
Правителствата, които имат интерес от ограничаването на правото на информацията на гражданите, предприемат различни драстични стъпки по отношение на разпространението на информацията, особено в периоди на напрежение и политически промени и сблъсъци, а това налага да разрешим проблемите бързо и категорично“, коментира Игън.
По думите му, друга област, която ще бъде развита благодарение на американската финансова подкрепа, е създаването на софтуер за ранно предупреждение.
"Софтуерът ще засича автоматично спадовете на трафика, като системата за ранно предупреждение ще отчита и проблемите в интернет комуникациите. Това ще даде възможност на нашите експерти да противодействат ефективно, за да могат потребителите ни да разчитат на пълен достъп по всяко време до информационните ни продукти“, уточни Джим Игън. Предстои да бъдат създадени и прокси-сървъри, като Игън определи Китай като държавата – лидер в блокирането на сайтове.
Засега се очертава новият фронт на битката против цензурата и заглушаването на тв и радиопрограмите да бъде постоянен, защото срещу всеки нов метод за противодействие или технология се разработва светкавично нов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване