03/22/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

ЕС се обедини за стрес тестовете на АЕЦ, кани и съседите да се присъединят

„Класа“

Изпитанията за устойчивост на европейските АЕЦ вероятно ще започнат през следващата година, а до края на тази ще са ясни критериите, каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след извънредно заседание на Съвета по енергетика в Брюксел. Срещата бе предизвикана от катастрофалните събития в Япония от 11 март, когато след земетресение и предизвикано от него цунами от строя излезе АЕЦ „Фукушима 1“. Централата бе почти разрушена, а реакторите й излъчиха радиоактивни газове, които продължават и досега.
Първа за изпитания по сигурността заговори Австрия, а вчера Франция се съгласи да подложи на стрес тестове всички 58 атомни централи на своя територия. В страните от ЕС ядрените централи са общо 143.
Очакваме изпитанията да бъдат задължителни за всички страни, а резултатите от тях да бъдат напълно прозрачни, уточни Трайков, цитиран от БТА. Според него тестовете за устойчивост са в интерес на България, тъй като реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ отговарят на най-високите стандарти.
ЕС ще покани страните, с които граничи, да се включат в стрес тестовете на атомните централи, каза еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Той обясни, че експерти на ЕК ще изготвят през следващите седмици списък с параметрите, за които ще се проверяват централите.
Българските реактори в АЕЦ „Козлодуй“ имат четиристепенна защита. Проверки ще се правят основно на системите за охлаждане на блоковете, защитата от човешка грешка, аварийната готовност, възрастта на инсталациите, защитата от наводнения и сеизмична активност, обясни министърът.
Министрите и на другите страни от ЕС също се обединиха в предложението да се включат и други страни в изпитанията. Представители на Литва и Латвия са поставили остро въпроса за ядрени проекти в Русия и Беларус, а Кипър и Гърция твърдо са се възпротивили на начина, по който Турция планира да строи нови АЕЦ на брега на Средиземно море, на 60 км от кипърския бряг. Италия замразява плановете си за връщане към ядрената енергетика, заяви италианският министър на икономическото развитие Паоло Романи, цитиран от ДПА. Правителството там планираше през тази година да бъде направен нов референдум, чрез който да се разреши строежът на АЕЦ. Почти половината атомни реактори в Европа дават поводи за опасения относно сигурността, обявиха вчера и от екологичната организация „Грийнпийс“.
Междувременно руският министър на енергетиката Сергей Шматко предложи да се въведе единен стандарт за безопасност на атомните електроцентрали. Той настоя и да бъде направена проверка на всички действащи и строящи се блокове, предаде ИТАР-ТАСС.


АФП: Източна Европа не се отказва от ядрената енергетика

Въпреки ядрения инцидент в японската атомна централа „Фукушима 1“ страните от Източна Европа смятат да продължат строителството на АЕЦ, разграничавайки се от западните си съседи, предаде вчера агенция АФП, цитирана от БТА. От агенцията обясняват, че призракът на Чернобил не броди из тези страни, където ядрената промишленост е главно на базата на съветските технологии. В Прага, Братислава, Любляна и Варшава управляващите дадоха гласа си за ядрената енергетика, стигайки дотам да критикуват остро антиядрената "истерия" по думите на чешкия премиер Петър Нечас. Поведението им контрастира с поведението на Германия, където се ангажираха временно да спрат седемте си най-стари АЕЦ. "Не мога да си представя да спрем атомните си електроцентрали", заяви Нечас. По думите му затварянето на централите в Дуковани и Темелин би довело до икономически проблеми, граничещи с катастрофа. Полският премиер Доналд Туск призова за здрав разум, въпреки емоциите, състраданието и драматичните събития в Япония. Полша не разполага с ядрени централи, но възнамерява да построи две до 2030 година, обясни Хелена Трояновска, която отговаря за ядрената енергетика в правителството. Правителствата на Словакия и Словения също нямат намерение да се отказват от ядрените си проекти. Литва пък желае да изгради нова ядрена централа, която да замени спряната АЕЦ „Игналина“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване