03/22/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Плащаме с 3% по-скъп ток заради ТЕЦ "AES Гълъбово"

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

С 3% по-скъп ток плащат българите в момента само заради одобрените цени на електроенергията от американската ТЕЦ „AES Гълъбово“. Това каза вчера Лили Младенова, началник на дирекция „Електроенергетика“ в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В цената на тока, който се заплаща от всички потребители у нас, е включено това оскъпяване от юли миналата година, но американската централа все още не работи. По план първият блок на ТЕЦ-а трябваше да бъде включен в енергийната система на страната през септември миналата година, а вторият – месец по-късно, но и двата не работят, защото имат сериозен технологичен проблем, уточни председателят на регулаторната комисия Ангел Семерджиев.
AES има подписан 15-годишен дългосрочен договор с НЕК за изкупуване на тока от централата в Гълъбово при цена 126,75 лв./мвтч., най-високата засега у нас. От американската компания вчера не бяха открити за коментар. По думите на Семерджиев не е ясно докога изпълнителят на проекта ще успее да реши проблема. Главен изпълнител на строителството е компанията „Алстом пауър“.
Заради забавянето американското дружество плаща неустойки на НЕК, а заради по-високите одобрени цени, включени в енергийния микс за крайните потребители, общественият доставчик има по-висок приход. НЕК изкупува енергията от централите и я продава на ЕРП-тата, които снабдяват крайните клиенти.
„Незаслужените“ приходи на компанията ще бъдат коригирани с новите цени на тока от юли, обеща Семерджиев. Той допълни, че този проблем ще доведе до по-малко увеличение на цените на тока за следващия регулаторен период. От комисията не уточниха дали това ще доведе до поевтиняване за потребителите. През април се очаква да бъдат разгледани данните на НЕК, за да се определи колко по-големи са приходите на компанията. Освен AES и ТЕЦ „Марица-изток 3“ има проблем с един от блоковете и плаща неустойки на НЕК заради недоставените количества електроенергия.
От ДКЕВР заявиха, че ще променят общите условия за работата на топлофикационните дружества. При надвзети суми на абонатите вече ще им се заплащат лихви при изравнителните сметки. Абонатът пък ще плаща, ако има да додава за топлоенергия, обясни Семерджиев. Той очаква новите правила да влязат в сила още при изравнителните сметки за тази година.


С 4,5% поскъпва природният газ от април

С 4,5% ще поскъпне природният газ от април тази година, предвижда ДКЕВР. Ако предложението се приеме, синьото гориво от другия месец ще струва по 532,14 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Това е увеличение с 22,76 лв. от сега действащата цена. Председателят на регулатора Ангел Семерджиев обясни, че комисията ще търси допълнителни възможности за по-малко поскъпване. Той посъветва „Булгаргаз“ по-бързо да нагнети гориво в газовото хранилище Чирен заради очакваното поскъпване на природния газ в следващите месеци. Планираното поскъпване няма да се отрази на цената на топлоенергията според Семерджиев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване