03/22/11 15:31
(http://www.klassa.bg/)

Силите на Кадафи обстрелват либийски град

Правителствени войски бомбандират западния град Мисурата след третата нощ на въздушни удари над Триполи от коалиционните военни самолети.

Четири деца са били убити при бомбандировките във вторник, заяви местно лице на име Мохамед Ахмед пред Ройтерс. Децата са били убити при опит да избягат от дома си, сподели говорител на бунтовниците пред "Ал Джазира".

Режимът на Кадафи е обсаждал Мисурата в продължение на няколко дни, докарвайки танкове и разполагайки снайперисти по покривите, в опит да се задуши съпротивата на един от малкото градове в западната част, където бунтовниците все още имат силно присъствие. При бомбандировките са били убити най-малко 40 души в понеделник, каза Ахмед.

Мисурата се намира на около 200 км източно от столицата Триполи и в нея е разположена голяма петролна рафинерия.

Говорителят на Либийското правителство Ибрахим заяви, че Мисурата, който е третият по големина град в Либия е "освободен преди три дни" и, че силата на Кадафи са на лов за "терористични елементи".

Говорител на опозиционните борци в града заяви пред АФП, че опозицията продължава да държи ситуацията под контрол, въпреки яростната атака от привърженици на Кадафи, който беше открил огън с танкове и снайперисти разположени по покривите, като така разстрелваха хората по улиците.

"Смъртните случай стават десетки", след като снайперисти и танкове "обстрелваха демонстранти", каза говорителят.

Опозиционния говорител заяви, че войските на Кадафи "са заели позиция на главния път, където са разположили три цистерни, както и снайперисти по покривите".


Западната коалиция пред въпрос


При наличието на бунтовници борещи се срещу режима на Кадафи и целящи да създадат командна структура, която може да се възползва от въздушни удари срещу либийските танкове и въздушна отбрана, западните страни все още трябва да решат кой трябва да ръководи военната операция, след като Вашингтон се отдръпне.

Съединените щати ще отстъпят контрола над въздушното нападение до няколко дни, заяви президента Барак Обама, въпреки, че военни части в Европа разпространиха спекулации, че Вашингтон ще бъде принуден да продължи да ръководи въздушните патрули, като така се отдръпне от първоначалните акция с въздушните бомбардировки.

"Очакваме този преход да се извърши в рамките на няколко дни, а не в рамките на няколко седмици," заяви Обама на пресконференция при посещение в Чили, в отговор на въпроси отправени от Америка дали американски военни отново ще се разположат в мюсюлманската страна.

Изтребител на американските военновъздушни сили F-15E се разби в Либия през нощта, като единият пилот се е възстановил, а другият е "в процес на възстановяване ", заяви американски военен. Катастрофата е била вероятно причинена от механична повреда, а не от вражески огън, каза той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване