03/23/11 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Замразяват цените на горивата за месец

Евгени Гаврилов
e.gavrilov@klassa.bg

Цените на горивата ще бъдат замразени за един месец, обяви финансовият министър Симеон Дянков след поредната среща между представители на правителството, превозвачи, производители и търговци на горива в Министерския съвет. За целта ще бъде подписан специален меморандум, подготвен от експерти на "Лукойл–България". Според документа мораториумът върху цените на горивата е в сила от сряда. Очаква се подписване на подобни документи и с други петролни компании, обяви Дянков.
Мораториумът не е пазарен механизъм, но използвах своя авторитет да го наложим, защото българската икономика и крайният потребител са важни за нас, коментира премиерът Бойко Борисов.
От Брюксел ни предупредиха, че не трябва да предприемаме мерки, които водят до изкривяването на пазара, заяви късно миналата вечер министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Дарик радио. Той и министърът на транспорта Александър Цветков не присъстваха на вчерашната среща.
Миналата седмица икономическият министър влезе в спор с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев по темата за цената на горивата. Пазарните играчи в България заемат по-отговорна позиция, отколкото досега, и позицията на правителството и на министър-председателя е свършила работа да се привлече вниманието към това, как функционира пазарът и как българските потребители могат да използват свободната конкуренция и да получават възможно най-ниските цени, коментира Трайков след началото на срещата, в която той не участва.
Никой не може да ми определя кой и как да води преговорите. От самото начало отговорен за тях е Дянков и никой не е отстраняван, заяви Бойко Борисов по този повод. Трайков се ползва с моето доверие, оценявам желанието му да се търси максимална прозрачност и единственото, за което съм го критикувал, е, че преди да каже нещо публично, трябва да го провери.
Вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че министрите на транспорта и на икономиката са си дали становището за това, какво е възможно да се направи по отношение на цените на горивата. Не смятам, че двамата министри трябва да са тук, при положение че имат тежки министерства, подчерта и вицепремиерът.
С промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници, който в момента се обсъжда в парламента между първо и второ четене, ще отпадне задължението за смесване на дизела с биодизел до края на годината, предвиждат още съгласуваните мерки. Отпадането на биодизела ще намали цената на горивото с 6 стотинки. Промените в закона ще са факт до 2-3 седмици, смята Дянков. На срещата търговците на горива са обещали на бензиностанциите да има отделни колонки само за биодизел.
С преструктуриране на „Държавния резерв“ ще бъдат намалени запасите от гориво, които фирмите държат, и така ще падне себестойността на продукцията. До края на април 2012 г. запасите за гориво няма да са за 60, а за 50 дни. Освен това до края на април тази година запасите на фирмите ще са за 40 дни. От април 2012 г. до април 2013 г. запасите постепенно ще се увеличат отново до 60 дни, каза Дянков. Тези мерки ще свалят общо цената на горивата с около 14 ст., смята финансовият министър.
Премиерът Борисов обяви, че продължават дискусиите по още три теми – за възстановяването на ДДС на чуждите големи превозвачи, които зареждат на територията на България, за спазването на спогодбата с Турция за това, че превозвачите не могат да влизат у нас с повече от 550 л гориво. Въпреки спогодбата сега се влиза с по 1200 литра гориво от безмитни бензиностанции с български и турски камиони и минават страната, без да зареждат, коментира Борисов. Задача на министър Дянков и на Танов е това да се прилага. Третият въпрос, чието обсъждане продължава, е дали превозвачите могат да си внасят горивото отвън. Тази идея беше подкрепена от министър Трайков и аз подкрепям всяка идея да се търсят максимално облекчаване и прозрачност във всяка дейност, коментира премиерът.
Борисов отхвърли възможността заради мораториума в един момент цените на едро да изпреварят цените на дребно, какъвто случай имаше през 2007 г. Когато има замразяване на нещо, след като то се размрази, цените се повишават повече, за да компенсират загубите и пропуснатите ползи, коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Просто трябва да имаме конкурентна среда, която да определи цените на това равнище, на което трябва да са според пазара, допълни той. Всички набелязани мерки са с временен характер, каза шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.
Дянков има глава на раменете си, може сам да определя с кого да се среща, коментира премиерът Борисов по повод срещата на финансовия министър с шефа на ССИ Алексей Петров във вторник. На нея бе обсъден Пактът за финансова стабилност.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване