03/23/11 19:20
(http://www.klassa.bg/)

Красимир Гергов: Очакваме ръст на рекламата до 10% за 2011 г.

Иван Върбанов

Рекламата е навсякъде. Рекламата ще се разширява все повече, без да се свива или ограничава. Тя вече прераства в нова форма, която заема всяко свободно пространство във всички типове медии. Това каза специално за „Класа“ Красимир Гергов, председател на Асоциацията на рекламните агенции, по време на XV рекламен форум, който се проведе вчера в НДК. По отношение на формата на търговските послания Гергов уточни: „Рекламата ще се променя все повече - и заради новото мислене и светоусещане в поколенията, и заради начина, по който тя се прави. Потенциалът на креативността вече в голяма степен е подпомогнат от новите технологии.“
Красимир Гергов коментира, че е доволен от успешното развитие на bTV Media Group, която следва очакванията и вярната посока: “Телевизията прави изключително професионален продукт. Сливането мина много благоприятно за групата, като бяха постигнати заложените резултати и като рейтинг, и като приходи. Ръководният мениджмънт на медията и екипът на bTV трябва да са много доволни и горди, че отстояват лидерството, след като преминаха успешно през трудния процес на съвместяване“, е категоричен той.
Красимир Гергов посочи, че в близките години очакванията са интерактивността да навлиза и допринася за формирането на нови аудио-визуални продукти, които ще разкриват нови хоризонти и измерения пред потребителите. По думите му зрителите ще бъдат все по-активни участници в комуникацията и обратната връзка с медиите.

През 2010 г. нетният рекламен пазар се сви с 14%, а медиите отстояваха оцеляването си

По време на откриването на XV рекламен форум в НДК председателят на Асоциацията на рекламните агенции посочи, че нетният рекламен пазар през 2010 г. достига малко над 329 млн. лв., което е с 14% по-ниско от 2009 г. 2010-а мина под знака на това, че медиите през годината водиха битка за оцеляването си. Единствено интернет рекламата отчете ръст на общите рекламни приходи. По думите му като цяло за пръв път от 2008 г. се очаква ръст на рекламния пазар между 7 до 10%. Прогнозата се мотивира главно от факта, че предстоящите избори ще окажат трайно влияние върху рекламния пазар.
Според данните на GARB (GfK Audience Research Bulgari) брутните рекламни бюджети са намалели с 2.6%, а нетните рекламни бюджети спаднаха с 13.9%.

Телевизията – с най-голям дял

Въпреки че БВП в страната се увеличава, нетните разходи през 2010 г. за реклама намаляват чувствително.
Според НСИ за изминалата година в сравнение с 2009 г. БВП отчете ръст с около 6.5%. В същото време нетните разходи за реклама на глава от населението в лева бележат спад с около 17% - до 43.5 млн. лв.
По отношение на реализираните рекламни брутни бюджети, за кризисните 2009 г. и 2010 г., се отчита спад - съответно с 14.8% и 2.6%, до 1 000.54 млн. лв.
Изменението на стойностите по видове медии за 2010 г. е с доста близки стойности. Телевизията запазва нивото на бюджетите си, външната реклама, радиото и пресата отчитат спад. Интернет единствено отбелязва ръст от 11% спрямо 2009 г. на брутните рекламни инвестиции.
За 2010 г. телевизията е с най-голям дял - 65% от общите брутни рекламни бюджети по медии. В рекламните инвестиции следват: пресата - 16%, радиото - 8%, външната реклама – 7%, и интернет – 4%.
13.9% е спадът на целия рекламен пазар през 2010-а спрямо предходната година.
В годишната класация на най-големите рекламодатели има леки размествания спрямо 2009 г., като в Топ 10 не се наблюдават промени. Отново Nestle Blg е в челото с 4.72%, следва Procter & Gambel – 4.49%, „Мобилтел“ – 3.82%, Henkel – 2.62%. Globul е на пета позиция с 2.66%, следван от „Крафт фуудс“, L`Oreal,“Фикосота синтез“, Vivacom и Coca-Cola.
Няма промяна в картината на тв операторите, които са общо 243 за страната, което безспорно е твърде много.
В пазарните дялове на отделните телевизии се наблюдава общ спад в брутните бюджети от 0.2% през 2010 г., като общо взето те са останали на нива от 2009 г., а реалният спад е 10.5%. Като тенденция може да се отбележи, че големите рекламодатели продължиха консервативната си политика по отношение на медия микса, като разпределиха значителна част от рекламните си бюджети – до над 90%, в националните телевизионни медии с най-висок рейтинг.
За да запазят рекламния си дял в конкурентната надпревара, големите медии намалиха цените си с около 5% за 2010 г.
Тенденцията от 2009 г. за намаляване на цените и повече бонуси и отстъпки се запази и през 2010 г., затова немалко рекламни агенции бяха принудени да провеждат почти безплатно обслужване.

Кои фалираха, кои се появиха?

Телевизия ММ прекрати излъчване в края на април 2010 г., като на нейно място се появи спортният специализиран канал на MTG Group - Нова спорт. От юни 2010 г. започна да се излъчва Discovery Channel България. През октомври стартира българският вариант на още един канал на Discovery Networks – дамски ориентирания TLC.
От декември 2010 г. Pro.bg прекрати националното си ефирно разпространение и от края на януари 2011 г. се преформатира в bTV ACTION.
През първите два месеца на 2011-а наблюдаваме известно увеличение на тв рекламата спрямо нивата от началото на 2010-а. Това, което се очаква, е увеличение на телевизионните рекламни инвестиции на годишна база, като предвижданията на „Пиеро 97“ са, че те ще бъдат между 7% и 10%.

Изненадите, които поднесе пресата

Отчита се спад според TV Plan/TNS в брутни стойности до -11%, като реалния /според прогнозни изчисления/ в нетни стойности е около - 32%, който е най-големият по видове медии на пазара. Вестниците са почти два пъти по-засегнати от тази негативна тенденция при списанията. Рекламните тарифи останаха без промяна, продължава редуцирането на бюджетите в печатната реклама на най-големите рекламодатели в областите автомобили, финансови институции, телекомуникации, модни марки, недвижими имоти. „Традиционната липса на прозрачност в пресата по отношение на големите тиражи предизвиква голямо недоверие относно тяхната ефективност“, посочи Иво Цеков, управител на „Пиеро 97“. „Започналото през 2010-а отпадане на издания се очаква да продължи още по-интензивно и през 2011 г.“, уточни той. Продължава тенденцията за намаляване на дела на пресата от общия рекламен сплит, като от 2007 г. до 2010 г. той се съизмерва със спад от 2 до 4% на година.
През 2009 г. рекламата в пресата заемаше 17% от общия рекламен пазар, докато през 2010 г. този дял е 16%.
2010-а бе годината, в която спряха да излизат изданията сп. FHM, Madame Figaro, Penthouse, English Manager, „Мама“, „Бебе“, „НЕЯ“, „Бон Апети“, „Мач Магазин“, „Вокруг света“. От януари т.г. спря изданието на БТА, сп. „Паралели“ – списание с 47 години история.
Сред новите заглавия са сп. Forbes, което излезе с нулев брой през ноември 2010 г. и се очаква през април тази година да стартира месечната си периодика. Другото ново издание сп.HELLO! издаде първия си брой в средата на декември 2010 г. и оттогава е на пазара всяка втора седмица.

Радиостанциите вървят към окрупняване

При радиото приблизителният спад в брутни стойности е около 3%, като реалният спад според прогнозни изчисления в нетни стойности е около – 10,6%. През последните години тенденцията е окрупняването на радиостанциите под шапката на международно признати компании. Въпреки отчетените на рекламните приходи, радиопазарът демонстрира стабилен дял - между 7 и 8% от 2007 г. досега.
По отношение на търговската си политика радиостанциите масово предлагат допълнителни бонусни излъчвания към заявените, бартерни сделки, специални извънтарифни отстъпки.

Финансовите институции и телекомуникациите водят в интернет

Тук се наблюдава увеличение на брутните бюджети с 10.75% и около 5% реално увеличение на нетните, като интернет рекламата не надмина по дял останалите медии, но е единственият медиен канал с ръст от около 11%, което е около 36 млн. лв. бруто.
Рекламата във Фейсбук е нараснала 4 пъти спрямо 2009 г. по данни на „Пиеро 97“. Водещи браншове в интернет рекламата са финансовите институции и телекомуникациите.
Интернет е медийният канал, който повече от всеки друг осигурява пряк достъп до новата аудитория.
Българските компании инвестират в три типа онлайн компании. Първа е дисплейната реклама е с най-голям дял – над 80%. Основните рекламодатели в интернет са големите брандове, които имат нужда от топпозиции в топмедиите. Липсата на добре развит пазар на онлайн продажби предопределя рекламата на клик само с 10% дял. Най-голяма част от рекламните бюджети отиват в българските новинарски сайтове.
Разбира се, Фейсбук привлича повече от половината активни интернет потребители и немалко рекламни пари. Тази тенденция ще продължи и през 2011 г. Фейсбук се ползва вече от близо 2 млн. българи, като Гугъл остава с лидерска позиция при търсенето по ключови думи с 98% дял.
Рекламните агенции все повече трупат опит, като големите рекламисти имат бързи дигитални звена, разполагат с добри специалисти, като се базират на опита на своите колеги от рекламните вериги в Западна Европа. Резултатът е ръст в интернет рекламата на техните клиенти и много интересни и ефективни кампании.

Интернет сегментът ще достигне до 6%

Очаква се ръст от 10% на нетните рекламни бюджети, а като дял в общия рекламен пазар интернет сегментът ще достигне до 6%.
Управителят на „Пиеро 97“ Иво Цеков посочи, че се очаква и появата на нови медийни групи, което ще засили конкуренцията и ще повиши качеството на съдържанието и на услугите. Много офлайн медии ще инвестират по-сериозно в интернет сайтове, като пакетно предлагане на по-добра цена. Заради кризата клиентите ще търсят по-прецизно таргетиране на по-ниска цена. Осезателно увеличаване на видеосъдържанието в сайтовете ще увеличи чисто “телевизионните” рекламодатели в интернет.
Рекламата на мобилни платформи - телефони и таблети, ще се активизира и у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване