03/23/11 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Франция настоя ЕС да наложи строг контрол върху вноса на японски храни

Франция настоя Европейската комисия да наложи контрол на вноса на хранителни продукти от Япония на границите в ЕС, съобщи Ройтерс. Париж предложи страните членки да хармонизират системите за контрол на вноса и вече прие едностранно решение за радиационен контрол над внасяните от Япония морски продукти. Дипломатически източник съобщи, че комисията на Жозе Мануел Барозу ще обсъди това предложение днес.
Брюксел предупреди страните да контролират вноса, но остави правителствата сами да определят мерките. Миналата година страните от ЕС са внесли пресни храни от Япония на стойност 65 млн. евро.
В същото време САЩ обявиха, че спират вноса на мляко и пресни продукти, произведени в района около авариралата АЕЦ "Фукушима".
Администрацията по храните и лекарствата забранява вноса на мляко, плодове и зеленчуци от префектурите Фукушима, Ибараки, Точиги и Гума. Южна Корея също спря вноса на храни.
Японският премиер Наото Кан забрани износа на земеделска продукция от префектурите Фукушима и Ибараки, предаде АФП. Най-изнасяните продукти от Фукушима са зеленчукът коматсуна и броколи, а от Ибараки – мляко и магданоз.
Властите в Токио съобщиха, че водата в 13-милионната столица е опасна за здравето, най-вече за малки деца, съобщи Ройтерс. Експерти непрекъснато правят замервания в пречиствателните станции на петте основни токийски района.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване