03/23/11 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Щетите от бедствията в Япония могат да достигнат $309 млрд.

Японското правителство обяви, че щетите от силното земетресение и последвалото цунами, опустошили североизточната част от страната този месец, могат да достигнат 309 млрд. долара през следващите три фискални години, предаде АП.
В тази сума се включват щетите върху домовете, инфраструктурата и бизнеса, обясниха от кабинета. Това е значително по-висока сума в сравнение с предишни изчисления. Световната банка обяви в понеделник, че щетите могат да достигнат 235 млрд. долара, а инвестиционната банка Goldman Sachs оцени пораженията на 200 млрд. долара.
Най-високите очаквания за щетите надвишават два пъти тези от земетресението в Кобе през 1995 г., оценявано доскоро като природното бедствие, предизвикало най-тежките материални щети в историята в размер на 120 млрд. долара. Последните оценки включват седем префектури от най-силно засегнатите райони. Смята се, че последствията от природните бедствия могат да понижат икономическия ръст на страната с около 0,5%.
Земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото цунами на 11 март убиха хиляди хора и предизвикаха ядрена авария в АЕЦ „Фукушима 1“. Десетки хиляди хора, живеещи в близост до атомната централа, бяха евакуирани, припомня агенцията. Въведен бе режим на тока, много заводи останаха затворени, а ключови жп линии остават непроходими.
Автомобилният гигант Toyota Motor Corp. прекрати производството си след 14 март заради недостиг на различни компоненти като гумени части и електроника. До неделя изгубената продукция ще достигне 140 000 автомобила. Компанията обяви вчера, че ще забави планираното за април пускане на хибридния миниван Prius в Япония заради нарушените доставки на части.
Според някои информации правителството планира да инжектира държавни средства в банки, за да подпомогне кредитирането с оглед на възстановяването на японските компании. Тези средства биха могли да се вземат от фонда от 135 млрд. долара, който все още съществува съгласно закон за спешно подпомагане на банки, приет след колапса на Lehman Brothers през 2008 г. Токио работи и върху планове за предоставяне на нисколихвени заеми до 122 млрд. долара за подпомагане възстановяването на компании. Япония обмисля и идеята да създаде агенция, която да наблюдава усилията по възстановяването след опустошителните бедствия. Страната е изправена пред сериозното предизвикателство да финансира възстановяването, без да увеличава публичния си дълг, който вече е най-големият в индустриализирания свят – около 200% от брутния вътрешен продукт.


91 хиляди лева са събрани по сметката на БЧК за Япония

91 хил. лв. са събрани до този момент в сметката на Българския Червен кръст за солидарност с Япония, каза председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от агенция „Фокус”. Събраните средства не включват даренията, постъпили чрез SMS съобщения на номер 1255. Кампанията ще продължи поне още един месец, уточни Григоров. По думите му най-голямото дарение от частно лице по сметката на БЧК за Япония е 10 000 лв., а от корпорация са постъпили 50 000 лв. По банковата сметка постъпват дарения от 1, 2, 5, 10 лева, което показва съпричастността на целия български народ, каза още той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване