03/25/11 22:52
(http://e-vestnik.bg/)

Разрушена магистрала в Япония възстановена за 6 дни. Страхове и ред в Токио

Магистрала “Канто” в Нака 2 дни след труса на 11 март. Снимка: АП/БТА

Разрушенията по японската магистрала “Канто” в Нака бяха показани със снимка от агенция Асошиейтед прес по света 2 дни след земетресението на 11 март 2011 г. Ремонтът на магистралата е започнал на 17 март и 6 дни по-късно агенцията е снимала отново същото място, за да се види, че тя е като нова. Движението е възстановено.

Смайващата скорост, с която японците поправят пътя при тежките условия в страната след земетресението, показват способността на нацията бързо да си стъпи на краката. Подобно е не само с магистралите. В най-тежко засегнатите райони от земетресението някои бизнеси, търговия и др. са отворени веднага отново, много работници са се върнали на работа ден след земетресението, независимо от неблагополучията, засегнати домове, изчезнали роднини. 

Поправената магистрала. Снимка: АП/БТА

Допреди 2 дни загиналите и изчезналите при труса надхвърляха 23 000 души. Но цифрата може да се окаже по-голяма, защото спасителните екипи твърдят, че в някои селища и градове са загинали цели фамилии, от които няма оцелял, който да каже, че близките му са изчезнали.

Освен телевизията и медиите, коли с високоговорители обикалят градовете в район около 150 мили около ядрената електроцентрала “Фукушима” и предупреждават за високите нива на радиация. Специални предупреждения има към майките как да се грижат за малките си деца. Има постоянни предупреждения да на се консумира мляко от районите около Фукушима, също и зеленчуци, въпреки че търговията с тях е забранена.

За възрастните предупрежденията за водата и храната не са толкова строги. Не е забранено да използват вода от чешмата за готвене и пиене. Но някои жители на Токио се съмняват. 29-годишен японец казва пред английския вестник “Дейли мейл”: “Можем ли наистина да вярваме, като казват, че възрастните могат да пият водата? Можем ли да си готвим ориза, да си правим чай и кафе с вода от чешмата? Те ни казват, че можем, но дали това е истината?” В супермаркетите в много части на Токио минералната вода е свършила, също и основни храни. За тях се чака на опашка, няма сбивания и разправии.

Освен постоянните страхове, страната постоянно се тресе от нови земетресения с магнитуд около 6 по Рихтер през 1-2 дни. Засега не се знае какво ще се случи с първи и трети реактор на АЕЦ “Фукушима”, които са най-пострадали. Около 50 работници се излагат на риск всеки ден, някои са настанени в болница след превишено излагане на радиация. Не се знае кога ще бъдат възстановени охлаждащите механизми.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване