03/25/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Ще има ли евтини полети в Космоса?

в. Ханделсблат

Космическият дизайнер Владимир Пирожков. Снимка: состав

След края на американската програма за полети с космически совалки Русия ще остане монополист в областта на пилотираните космически полети. Москва планира да превърне космическите пътувания в стока за износ, в продукт, от който ще печели милиони.

Владимир Пирожков с удоволствие работи до малките часове на нощта. Рядко може да бъде срещнат преди 12 часа на обед в “Инспираториума” - работното му място на територията на Московския институт за стомана и сплави, където се появява небръснат. Необходими са няколко чаши кафе, докато най-известният руски промишлен дизайнер успее да се раздвижи. В съветските времена, когато космическите полети бяха област за творчески порив на комунистическата система, хора като Пирожков не биха били допуснати до територията на производителя на ракети. Само фактът, че вече 42-годишният дизайнер през 80-те години бяга на Запад и разработва модели за автомобилостроителни компании като Toyota и Citroen, би бил достатъчен, за да бъде заклеймен като предател на родината.

Пирожков отдавна вече се е върнал в Русия. По поръчка на агенцията за космически пътувания Роскосмос той разработва нов кокпит за капсулите “Союз”, с които космонавтите проникват в космоса. Скоро капсулите трябва да могат да пренасят по петима вместо по трима души. За дизайнера Пирожков това е само един от многото договори. За руската космическа агенция обаче договорът бележи повратна точка - за първи път в историята на руско-съветската космическа програма до катакомбите на космическата индустрия е допуснат някой, който не е от бранша. Руснаците обаче се приспособяват към изискванията на пазара, което включва и привеждането в изправност на капсулите “Союз” - по заповед на премиера Владимир Путин секторът се отваря за иновации.

Звездите се в благоприятна позиция за Роскосмос - тази година агенцията планира 15 старта на корабите “Союз”, което е с една трета над стартовете, извършени през 2010 година. През лятото пък американският конкурент НАСА ще изстреля последната си космическа совалка. По този начин Русия за една нощ ще стане монополист в превоза на хора в космоса, тъй като частни компании като SpaceX и Orbital най-рано след три години ще могат да започнат безпилотни тестови полети с космически кораби, които в дългосрочна перспектива би трябвало да пренасят и хора.

Русия иска да преструктурира космическия си сектор и да го превърне в износен отрасъл. Анатолий Перминов е човекът, който отговаря за тази трансформация. Инженер Перминов е на 65 години и ръководи космическата агенция Роскосмос. Той може да твори на воля - за 2011 година правителството отпусна субсидии за 3,8 милиарда долара. Тази сума, наистина, е едва 20 % от бюджета на НАСА, но все пак е повече, отколкото Русия е влагала в космическия сектор след разпадането на СССР. С този дъжд от пари в Русия се задвижва една мощна машина - само за Роскосмос и нейните 66 преки дъщерни компании и изследователски институти работят десетки хиляди хора, разпръснати из цялата страна.

Много от тези специалисти сега работят по ракетата “Ангара”, която с една и съща технология в седем варианта може да изнася в космоса по избор малки, средно големи и тежки товари. В същото време Роскосмос насочва дейността си към далекоизточния космодрум “Восточний” - насред ничия земя, на 100 км североизточно от китайския провинциален град Хейхъ, Русия ще изгради до 2015 година нов космически център, както и град с 30 000 жители, проектиран, както се правеше в съветските времена, на чертожната дъска.

В космоса за 80 милиона долара

Междувременно Роскосмос доизпипва ракетите от серията Союз, която доказа, че е успешна. Ракетите, чиито четири мощни двигателя изстрелват командната капсула, са износният хит на Русия. Промишлени държави като Германия и Франция, но също така Индия и ...

Публикувана на 03/25/11 22:40 http://e-vestnik.bg/11369/shte-ima-li-evtini-poleti-v-kosmosa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване