03/27/11 18:27
(http://www.klassa.bg/)

Общини връщат над 3,6 млн. лв. заради нарушения по европроекти

Нередности по 176 сигнала за Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) е установила проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха оттам. Общият размер на наложените финансови корекции до момента е 3,693 млн. лв. Най-високата санкция е наложена на община Попово заради проблеми в изпълнението на проект за подобряване на общинската пътна мрежа на обща стойност от 4,9 млн. лв. Общината в Попово ще връща 1,2 млн. лв.
По 400 хил. лв. от европарите си губят общините Горна Оряховица, Сливен и Бургас заради нарушения по програми за градско развитие. За грешки при пътни проекти Кърджали и Созопол ще се лишат общо от 450 хил. лв. Сериозно нарушение е установено при ремонт на образователната инфраструктура в община Неделино. При проект за 752 хил. лв. общината ще трябва да върне 219 хил. лв. Още 18 общини ще загубят част от европейските субсидии, но финансовите корекции при тях са под 100 хил. лв. Пари ще бъдат спрени по проект на Министерството на икономиката и на 2 регионални дирекции.
Средствата по ОПРР се разпределят по 5 приоритетни оси. Финансиране се отпуска по проекти за „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, „Регионална и местна достъпност“, „Устойчиво развитие на туризма“, „Местно развитие и сътрудничество“ и „Техническа помощ“.
Регионалното ведомство е управляващ орган по програмата, а проверките и наложените санкции се отнасят за периода от започване на дейностите по нея през 2007 г. досега.
Основните нарушения, които управляващият орган е констатирал, са свързани с допуснати грешки в провеждане на процедури по ЗОП. Според проверяващите в някои тръжни документи има дискриминационни критерии. Установено е неправилно намаляване на крайния срок за получаване на оферти, както и нарушения и грешки при формулиране на критерии за подбор. Неточности са открити при договорите с изпълнителите. Разделяне на поръчки заради по-лека процедура и нарушение на изискванията за конфликт на интереси от ЗОП още са показали проверките.
Първото финансово споразумение за 66 млн. лв. между регионалното ведомство и Министерството на здравеопазването ще бъде подписано днес. Средствата са предназначени за обновяване и оборудване на държавни лечебни заведение и социални домове. По програмата ще бъдат дадени общо 148 млн. лв., с които ще бъдат рехабилитирани 13 болници и 8 сиропиталища.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване