03/27/11 16:17
(http://www.klassa.bg/)

Радиацията в морето срещу "Фукушима 1" е 1850 пъти над нормата

Радиацията в морето срещу АЕЦ „Фукушима 1“ вече е 1850 пъти повече от нормата, съобщиха от Японската агенция за атомна и индустриална сигурност. . Само ден по-рано стойността й бе 1250 пъти над нормата, което показва бързо влошаване на обстановката..
Вчера говорител на агенцията създаде паника, като съобщи, че радиацията във водата на Втори реактор на АЕЦ „Фукушима“ е достигнала ниво 10 милиона пъти по-високо от нормалното. По-късно от Токио опровергаха новината, като казаха, че изнесените данни са неточни и са наредени нови тестове.
Количеството йод 131 е извънредно високо, което дава основание на експертите да предполагат, че водата е свързана по някакъв начин с ядрото, предаде АНСА. Радиацията от 1000 милисиверта/час бе причина да се разпореди спешно евакуиране на техническия персонал от централата.
Юкия Амано, директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), прогнозира в интервю за в. „Ню Йорк таймс“, че заплахата от радиация в Япония може да трае седмици и месеци. Амано обясни, че експертите още не знаят със сигурност дали ядрата на реакторите и използваното ядрено гориво са покрити с достатъчно вода, за да се охлаждат.
Във въздуха в Лас Вегас са регистрирани частици радиоактивен йод 131 и ксенон 133, които преди не са били засичани, предаде АП. Учените предполагат , че те са от авариралата японска АЕЦ. Концентрацията им обаче е толкова малка, че не е заплаха за здравето на американците. Безопасно ниво радиация бе засечено и във Франция.
„Аз такова нещо не съм виждала в живота си, надминава това, което видях в Чили, и това, което видях в Хаити като мащаб на разрушения“. Това предаде за БНР от
Цукуба, един от градовете в префектура Ибараки, която е в съседство с Фукушима, европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Тя посети училище, превърнато в приют за евакуирани от Фукушима семейства.
Нито в Токио, нито в префектура Ибараки има радиация, която да надвишава допустимите за здравето норми във въздуха, съобщи Георгиева. "Всички имаме уреди за измерване, даже направихме подарък на губернатора на префектурата един от нашите уреди, за да може той да знае какво е състоянието. Има незначителен още проблем в някои части на региона близо до електростанцията със снабдяването с питейна вода. Това, което продължава да е тревожно, е, че не е окончателно решен проблемът с електроцентралата и затова работата по нея продължава да е приоритет №1 за правителството. Но аз лично не се чувствам въобще застрашена, нито моят екип, каза еврокомисарят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване