03/28/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Fuck you, Fuckoil!

Едвин Сугарев

Въпреки личната намеса на баш сайбията на България Бойко Борисов, който със самоотвержени кандърми кандърдиса своя лучший друг Валентин Златев да кандърдиса на свой ред Кремъл да укроти скока на петролните харчове, протестите срещу високите цени продължиха. Протестиращите напълно резонно решиха, че един месец отсрочка срещу никому неизвестни отстъпки на държавата, правени за сметка пак на тях – българските данъкоплатци – е жива подигравка с техния хал, и че този щедро рекламиран популистки жест всъщност си е толкова микроскопичен, че е гавра с нуждата им, а не помощ– и подпукаха бат` Бойко там, дето най го боли – на улицата.

Протестно шествие се проточи в София – от Горубляне до Народното събрание. Хората се точеха бавно, често бутайки автомобилите си, с развети знамена и надути клаксони. В Пловдив пък блокираха главните пътни артерии, като нахлуха в града от четири страни. Над хиляда души се събраха на протестно шествие и във Варна, като декларираха предварително, че са отбричили всички политически сили, които са се опитали да се присламчат към тях – за което наистина заслужават поздравления. Автоколона с надути клаксони премина и през Бургас, а в Габрово към протестиращите се включиха и двуколесните: българските рокери – като няма данни между тях да се е мяркал Сергей Дмитриевич с прословутото си кожено яке.

Най-изобретателни се оказаха обаче протестиращите в Търговище. Те пък купили “булка” от очевадния монополист, който диктува високите цени на петрола в България – а именно Лукойл, който обаче на плакатите им фигурира като “Fuckoil”. Булката била една метална туба, за която платили с жълти стотинки. След което друснали и хорце – както се полага на сватба. Но пък заплашили, че ще продължават така, докато не дойде време за развод.

Имаше по времето на сините митинги една култова песен, наречена “Развод ми дай”. “Развод ми дай, развод ми дай, и повече не ме мъчи/ вземи панелите, трабанта, но въздуха ми остави…” Символиката беше свързана с развода между одъртялата комунистическа партия и нормалния човек, разбира се. Сега символиката е друга, макар и не особено различна по смисъл – и със същите Правешки корени. Развод ми дай, Fuckoil!

Изводът от това малко, но натоварено с огромна символика събитие. Той е много мрачен за ГЕРБ, за Бойко Борисов, за всички рубладжии и популисти в тази страна. Мрачен, защото демонстрира повече от категорично, че и българинът – както всички двуноги, може да бъде лъган дълго време, но не и завинаги. Защото доказва, че никаква политическа сила, яхаща народните маси, не е нужна – когато го настъпят по мазола на интереса, българинът може и сам да се организира, и сам да излезе на протест – а ако се наложи – и сам да си свали правителството, наложено от самия него поради перманентно отчаяние и инцидентно видиотяване.

Сигурно някои се надяват никой да не си спомни – но правителството на Жан Виденов падна, след като хората блокираха столичните булеварди и централните пътни артерии на страната – и ничие правителство не може да издържи подобна блокада повече от седмица-две. Същата чука на вратата – заедно с прогресивно нарастващите цени и параленото на тях видиотяване на овластените. Изходът от евентуалното масовизиране на този протест е в две насоки: Бойко Борисов може да го смаже с насилие – и да се окаже нещо като побратим на Кадафи – или пък да се върне към нещата, които наистина ги може – ритането на топка и саденето на картофи.

Хората просто вече не могат да бъдат залъгвани с патетичния строеж на магистрали, водещи към светлото бъдеще – когато нямат пари за лекарства и храна. Не могат да бъдат залъгвани с АЕЦ-ове и ...

Публикувана на 03/28/11 21:45 http://e-vestnik.bg/11386/fuck-you-fuckoil/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване