03/28/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Жозе душ Сантуш: Опасностите в “Седмият печат” са реални, в новия ми роман героите са българи

Жозе Родригеш душ Сантуш дава автографи при посещението си в България. Снимка: личен архив

Неотдавна в България гостува най-продаваният португалски автор в света Жозе Родригеш душ Сантуш. Поводът беше премиерата на бестселъра „Божията формула“ (ИК “Хермес”).

Впечатлен от България и от почитателите си, Жозе Родригеш душ Сантуш обеща, че ще включи България в някоя от следващите си книги. Година по-късно това вече е факт. Той пише роман, в който има и герои българи. Имената на част от тях са заимствани от хора в екипа на ИК „Хермес“, съобщават от издателството. Авторът изрично е поискал разрешение за това. За премиерата на тази книга Душ Сантуш отново ще дойде в страната ни. Междувременно у нас излиза романът му “Седмият печат”.

„Когато сне седмия печат, настана тишина на небето“. Така Библията оповестява началото на Апокалипсиса. Има ли надежда за човечеството? Интерпол търси помощта на криптолога и професор по история Томаш Нороня за разследването на убийството на Хауърд Доусън – ръководител на американската антарктическа станция. Доусън става свидетел на най-голямото доказателство за глобално затопляне, виждано от човек, но преди да успее да напише доклада си, е убит. Задачата на Томаш е да разшифрова посланието, оставено от убийците – 666, библейското число на Звяра. Предлагаме интервю за романа с Жозе Родригеш душ Сантуш.

- Книгата ви започва с бележка за достоверността на научната информация в нея и завършва с предупреждението, че седмият печат от Откровението на Иоан вече е разчупен и краят на света наближава. Каква част от романа е истина и каква е художествена измислица?

-  „Седмият печат“ е роман, който съдържа достоверни данни. Историята е измислена, но научната информация не е. Това е информация, получена от изследвания на климата и палеоклимата и от нови открития, засягащи световните запаси от петрол. Романът показва какъв ще бъде светът ни след десет или двайсет години, по време на нашето поколение. Разкритията в романа несъмнено са притеснителни.

- Описвате ХХІ век като време, в което въглеродните емисии ще причинят глобално затопляне и гибелта на планетата ни, а изчерпването на петрола като източник на енергия, комбинирано с бавното развитие на алтернативни източници, ще тласне света към рецесия, глад и хаос. Не мислите ли, че подобна концепция изразява известна катастрофична нагласа?

-  Да, така е, но тази нагласа не се корени в романа. Тя идва от откритията за климатичните промени и петролните резерви. През 1998 година петролът струваше 10 долара за барел, през 2007 година той струва 100 долара. Колко ще струва след десет години? 200 или 300 долара? Никой ли не е осъзнал въздействието на подобни цени върху световната икономика? Смята ли някой, че подобни условия са нещо различно от катастрофа? Какво да кажем пък за промените в климата? Най-голямото известно масово измиране на видове се случва през периода перм, преди 250 милиона години, когато бързо повишение на температурата с 6 градуса по Целзий унищожава 95% от всички животни. А „бързо“ в случая значи в продължение на 10 000 години. Комисията към Обединените нации е изчислила, че температурите ще се повишат с 6 градуса само през нашия век. Осъзнава ли някой, че сме изправени пред климатична промяна, подобна на тази, причинила най-голямото масово изчезване на видове в историята на Земята, само че в много по-кратък период от време? При наличието на тази информация, как би могъл някой да сметне определението „катастрофа“ за преувеличено?

- Един от героите в романа ви казва, че планетата може „да се изпържи след няколко десетилетия“. За колко години става дума?

- В известен смисъл планетата вече се пържи. Вижте какво се случи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване