03/29/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

България се включва в операцията в Либия

България ще изпрати 160 военнослужещи на борда на фрегатата „Дръзки", които да се включат в съюзническата операция срещу режима на Муамар Кадафи в Либийската джамахирия. Два медицински екипа също ще подпомогнат международната коалиция. Това съобщи вчера министърът на отбраната Аню Ангелов пред медиите, отразяващи провеждащата се в София конференция "Интелигентната отбрана: националната отбранителна политика и инвестициите в отбраната през второто десетилетие на 21-ви век". Форумът бе посветен на седмата годишнина от приемането ни в НАТО. Военният министър добави, че се очаква на заседанието на правителството днес да бъде прието решение за включването на България в операцията по спазване на оръжейното ембарго срещу Либия, каза Ангелов. Военният министър поясни, че вече е издал заповед за подготовка на фрегатата. По думите му „Дръзки" ще бъде изпратена само при условие, че тя е напълно готова за участие в такава мисия. Очаква се това да стане най-рано на 15 април. Военноморските ни сили работят при много напрегнати условия, за да успеят да завършат подготовката само за 15-20 дни, допълни Ангелов. Разходите за участието на фрегатата в подобен тип операция ориентировъчно са около 1,5 милиона лева месечно. Военният министър подчерта, че няма да бъдат искани допълнителни бюджетни средства, тъй като министерството има резерви и за подобни непредвидени операции. Ангелов увери, че Министерство на отбраната ще осигури всичко необходимо за фрегатата, включително аварийни ремонти преди, по време на операцията и след нея.
„Обикновено срокът за участие на кораб в подобна мисия е един месец, като се извършва ротация на корабите. В момента Турция участва със седем кораба и явно нашата фрегата ще замени някой от тях, а впоследствие други кораби ще сменят „Дръзки", поясни Ангелов. По думите му рискът при участието в операцията срещу Джамахирията се оценява като нисък.
„Това е икономическа блокада. Бойците ни няма да влизат в преки бойни действия, освен ако се наложи самоотбрана. Затова на борда ще има и „тюлени“ (специални военноморски части), ще има военни полицаи, както и апаратура за проверка на кораби - какво пренасят, документи и т.н.", поясни още Аню Ангелов.
Всички български военнослужещи, които ще участват в мисията край бреговете на Либия, ще получават увеличени с 50 % заплати, както и командировъчни пари, равни на тези, които се плащат на нашите в Босна и Херцеговина.
На въпрос дали България може да очаква покриване на разходите за операцията, министърът на отбраната подчерта, че за разлика от ООН и ЕС, участието на държавите членки в операции на НАТО е национална отговорност, освен ако не касаят общологистично осигуряване.


Румъния предоставя летища за операцията

Румъния разреши на американската авиация, участваща в операцията в Либия, да използва нейните летища, съобщи ИТАР-ТАСС.
Решението бе взето в понеделник вечерта от висшия съвет по отбрана, провел се под председателството на президента Траян Бъсеску. „Съветът разгледа молбата за разрешение на военните самолети на САЩ да използват летищата в страната за операциите по прилагането на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН. В съответствие със законовите процедури и след консултации с членовете на съвета румънският президент одобри молбата“, се казва в прессъобщение на румънското президентство.
Миналата седмица румънските власти взеха решение да изпратят на либийския бряг фрегатата „Крал Фердинанд“. Тогава Бъсеску подчерта, че с това решение Букурещ е „проявил солидарност със съюзниците от НАТО без значение дали ни харесва, или не“. Той увери обаче, че „нито един снаряд от румънската фрегата няма да бъде изстрелян срещу либийска територия“ и че тя ще участва единствено в гарантирането на оръжейното ембарго на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване