03/29/11 16:31
(http://www.klassa.bg/)

Очакваме цените на лекарствата да се увеличат заради незаконния реекспорт

От влизането ни в Европейския съюз вече работим на едно икономическо пространство, а има много големи разлики в цените. Не може едно лекарство обикновено в България да струва 5 лева, а в Германия, изразено в лева, да е около 20 лв. Това симулира реекспорта на лекарства, защото винаги се намират желаещи да спечелят от разликата. Ние не можем да имаме нищо против законния реекспорт, но голяма част от него е незаконен. Законният реекспорт се извършва през регистрирани търговци на едро. Това е нормалният начин, но за съжаление в повечето случаи не е така. По неофициални данни реекспортът е над 70 млн. лева годишно само за лекарства по лекарско предписание, като смятам, че половината от него е незаконен. Сигурно поне още толкова е реекспортът и за продуктите, които се купуват без рецепта, което на фона на целия пазар е между 8 и 10%. Проблемът е, че това рефлектира върху цените на продуктите, които не са по лекарско предписание. Реекспортът би могъл да повлияе и на медикаментите с рецепта в посока на изтеглянето им от българския пазар. Незаконният реекспорт основно се извършва през аптеки. Някой, които има аптека, купува лекарствата и ги изнася. Нещата са много видни особено за дистрибуторите, защото става дума за големи количества.
Не може дадена аптека да продаде 20 хил. аспирина или упсарина за месец.
По отношение на въпроса, къде цените са по-ниски - в България или Западна Европа, отговорът е повече от ясен.

Фактът, че няма паралелен внос, а има реекспорт

говори, че никой не иска да внася лекарства паралелно, защото няма смисъл. Никой не иска да купува там, където е по-скъпо, и да продава там, където е по-евтино. Това е едно доказателство в нашата теза, че цените у нас не са високи. На някои лекарства, отпускани без рецепта, миналата година цените бяха вдигнати няколко пъти от фирмите, за да се спре реекспортът. Проблемът е, че тези неща се задълбочават. При някои лекарства се случва това, че количествата, които се изнасят, са повече от тези, които се продават в България. Според неофициална информация има и около 80 лекарства, които са изчезнали вече от пазара.
Пазарите, на които се продават лекарствата, са Полша, Англия, Германия и други. Схемата е много ясна. Купуват се над 20 хил. опаковки от дистрибутора и се изнасят. Обикновено се продават на дистрибутор в друга страна и той ги продава на аптеките. Трябва да се знае, че това се превръща във фактор, който ще влияе на цените в бъдеще. Когато медикаментите достигнат една цена, която ще бъде близка до европейската, въпросните субекти, които ги изнасят,

няма да бъдат мотивирани вече да го правят

За някои медикаменти е възможно да има в пъти увеличение на цената на лекарствата. За различни медикаменти вече има повишаване от 20%, докато други фирми ограничават количествата, които една аптека може да закупи на ден. По отношение на предвижданите промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина бих казал, че този път има и позитивни неща. Много се борихме в аптеките да бъдат назначавани лица с нефармацевтично образование, които да изпълняват чисто технически функции в аптеката. Не е нормално те да се изпълняват от хора с висше фармацевтично образование. За щастие най-после този проект за промяна е факт, защото няма аналог в ЕС на такова ограничение - фармацевти да метат аптеката, да я охраняват, да работят на компютрите и други технически задачи да бъдат изпълнявани от магистър-фармацевти.
Другата промяна в закона е свързана с начина на ценообразуване на лекарствата, които са извън позитивния списък. Тази промяна засяга твърде малко лекарства като брой, защото има доста рестриктивни условия на лекарствата, които се освобождават от тежката процедура. Стъпката е правилна в посока либерализиране на лекарствата, които са извън позитивния списък. За съжаление промяната е такава, че се либерализират само лекарства, които нямат генеричен аналог в позитивния списък. Това ще се отрази на около 15-20 медикамента. Добра промяна, която е заложена в проекта за закон, е разширяването на правата на бакалавър-фармацевтите. На тях им се разрешава да отпускат лекарства без лекарско предписание и без контрола на магистър-фармацевт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване