03/29/11 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Пак отлагат пуска на "Цанков камък"

Хидровъзел „Цанков камък“ продължава да не може да работи и за пореден път се отлага неговият официален старт. Проблемите с пътя до Девин са на път да бъдат решени, но от НЕК, изглежда, са забравили да оправят документацията с електропроводите, които трябва да свържат ВЕЦ-а с електропреносната система.
При подобен сервитутен казус с община Гълъбово строежът на два далекопровода отне на обществения доставчик повече от две години. От НЕК очакват стартът на хидровъзела да бъде през септември, но дали този срок ще бъде спазен, не може да се определи със сигурност. И то само защото вече с повече от две години се бави пускът на „Цанков камък“.
Досега ПАВЕЦ „Чаира“ бе определян като перла в короната на енергетиката ни. Но перлата, поне от икономическа гледна точка, ще бъде прехвърлена на хидровъзела край Девин, щом той бъде пуснат. Причината е, че тези 80 мвт, които ВЕЦ-ът ще произвежда, ще излизат доста солено на българските потребители. Колко точно ще бъде това и дали заради „Цанков камък“ ще поскъпне и токът у нас, ще ни кажат от ДКЕВР като регулатор. А със сигурност отговорът ще е „да“, тъй като е ясно, че всяка инвестиция се заплаща от клиента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване