03/29/11 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Представители на Фед: Икономиката все още има нужда от програмата за изкупуване на облигации

С довода, че е твърде рано да се премахват стимулите за американската икономика, двама регионални президенти в системата на Федералния резерв се обявиха за това, програмата на стойност $600 млрд., с която централната банка купува държавни облигации, да изпълни първоначално заложения курс до края на юни.
Президентът на Федералната резервна банка в Бостън Ерик Розенгрен заяви, че високата безработица и ниската същинска инфлация доказват необходимостта от рекордната парична подкрепа. Колегата му от клона в Чикаго Чарлз Евънс вярва, че индикациите за по-стабилно възстановяване на американската икономика няма да доведат до изменение на програмата.
Забележките им само подчертаха разминаването в позициите, появило се след срещата на Федералния резерв на 15 март, когато бе оставен в сила планът за закупуване на облигации, но в същото време бе констатирано „по-стабилно“ възстановяване и „постепенно подобряване“ на трудовия пазар. Джеймс Булард, президент на Федералната резервна банка в Сейнт Луис, заяви миналата седмица, че иска преразглеждане на програмата. В същото време Чарлз Плосър от Филаделфия представи стратегия за освобождаване от авоари успоредно с вдигане на лихвата.
„Може би $600 млрд. е точната сума“, заяви Евънс пред репортери преди реч в Колумбия, Южна Каролина. „Няма да се учудя, ако това е и официалното решение. Трудно ще можем да спрем под $600 млрд. Досега не се е случвало.“
Фед купи ипотечни и държавни облигации за $1,7 трлн. до края на март 2010 г., за да извади САЩ от рецесията. Втората фаза на тази инициатива бе критикувана от лидерите на републиканците в Конгреса, които виждат риск от възникването на балони при активите и по-висока инфлацията.

Стимулиране на растежа

Председателят на Фед Бен Бернанке с нищо не подсказва, че централната банка ще се отклони от плана си да купува облигации до края на юни, насочен към стимулиране на икономическия растеж и редуциране на безработицата от 8,9%.
„Въпреки явните признаци за напредък все още не съм доволен от темпото“, казва Евънс в речта си. „При това положение безработицата ще остане нежелателно висока прекалено дълго, сравнено с целите ни. В този смисъл насърчителната парична политика все още е необходим инструмент в работата на Фед“, казва той.
Макар че поскъпването на енергоносителите в последно време може да свие разходите на американските домакинства за други нужди, Евънс е уверен, че общата инфлация ще остане ниска.
„Настоящите показания за базисната инфлация са потиснати и се движат по-ниско от равнището, което според Федералната комисия за отворените пазари (FOMC) отговаря на дългосрочната ценова стабилност“, казва Евънс, който преди влизането си във Фед е бил професор в Университета на Южна Каролина. „Има известно покачване на водещата инфлация, свързано с храните и горивата, но не очакваме значимо задвижване на базисните инфлационни трендове.“

Същинска инфлация

Предпочитаното от Фед мерило за цените, което изключва категориите на храните и горивата, е нараснало с 0,9% на годишна база през февруари, най-високото равнище от октомври насам, съобщават от Министерството на търговията. Темпът е под таргета от 1,6%-2% вече 11 поредни месеца.
„Същинската инфлация е доста ниска като цяло и това ни дава свобода да продължим с по-свободната фискална и парична политика“, заяви Розенгрен на отворена дискусия, организирана от изданието „Бостън глоуб“.
„Притеснителен е фактът, че същинската инфлация остава ниска“, казва той.
Фючърсите на суров петрол в Ню Йорк се покачиха с 30% през последната година и с 23% от началото на антиправителствените протести в Либия на 15 февруари. Безредиците в страната с най-големи залежи в Африка оскъпиха бензина с 22% между 15 февруари и 25 март.

Скок в разходите

Американската икономика се е разраснала с годишно темпо от 3,1% през четвъртото тримесечие благодарение основно на скока в потребителските разходи, показват данни на Министерството на търговията. Коригираният ръст на брутния вътрешен продукт е по-добър от оценката от 2,8% от миналия месец.
През февруари американците са увеличили разходите си повече от прогнозираното благодарение на по-високите доходи. Покупките са нараснали с 0,7%, което е най-високото ниво октомври насам, след като отчетоха ръст от 0,3% предходния месец, сочат данните на Вашингтон.
Министерството на труда ще отчете тази седмица разкриването на 190 хил. работни места през март и безработица от 8,9% (24-ти пореден месец тя е на това или на по-високо равнище), според осреднената оценка на икономистите в проучването на Bloomberg.
„Икономиката има много за наваксване“, казва Розенгрен. „Ще мине доста време, преди да се наложи промяна в курса на политиката ни.“
Розенгрен постъпва като икономист във Фед в Бостън през 1985 г., а от 2007 г. е начело на банката. Президентите на Фед гласуват по паричната политика на ротационен принцип, като Розенгрен ще може да участва във вота през 2013 г.
Евънс оглавява чикагския клон от септември 2007 г. и е от членовете на FOMC с право на глас през тази година.
Измежду колегите си той е сред най-заклетите поддръжници на паричното стимулиране през последните месеци. Евънс представлява регион от пет щата, сред които Айова и по-голямата част от Илинойс, Индиана, Мичиган и Уисконсин.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване