03/29/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Руски блогър вбесява властите с разобличения за корупцията

в. Ню Йорк таймс

Алексей Навалний. Снимка: личен сайт

Преди навлизането на интернет руският дисидент можеше да се надява да достигне до десетки благоразположени читатели чрез отпечатани на циклостил самиздатски публикации на забранен материал.

Но в днешна Русия Алексей Н. Навалний успява да привлече значителна публика чрез своя уебсайт за инвеститори navalny.ru, макар че той се насочва към големи държавни енергийни компании в кръстоносния си поход срещу незаконното забогатяване, корупцията и рушветчийството.

34-годишният Навалний, който по образование е адвокат по недвижими имоти, може да достигне до милион уникални посетители на ден със своето дигитално самиздат, както стана миналата есен със сензационния му видеоклип за незаконно присвояване в държавната енергийна компания “Транснефт”.

В материала, представен като предупредителна история за тези, които се изкушават да инвестират в руския енергиен сектор, се разказваше за шефове, подготвящи да представят редица добивни компании като фирми, договорили се с “Транснефт” да участват в неин проект за построяване на 4800-километров тръбопровод до Китай. Според публикацията на Навалний една енергийна компания например била регистрирана на името на мъж от Сибир, загубил паспорта си.

Материалът включваше данни от финансова проверка, показващи, че договорната измама е струвала на “Транснефт” 4 милиарда долара. И “Транснефт”, и руската сметна палата, чиито документи Навалний каза, че е публикувал на своя уебсайт, отричат твърденията за корупция. Но министър-председателят Владимир В. Путин се отнесе достатъчно сериозно към материала, за да поиска разследване, което още не е завършило.

Навалний, за чиято известност и невъзмутими политически амбиции със сигурност имат роля сините му очи и добрият външен вид плюс хапливото му чувство за хумор, очевидно засяга невралгично място в руското общество.

Неговият блог се обръща към руснаците, които се чудят: ако от огромното петролно богатство на страната не достига нищо до обществеността, тогава къде отива то? “Правя това, защото мразя тези хора”, каза весело Навалний за публикуваните от него материали в интернет, които вземат на прицел тези, които той нарича “самооблагодетелстващи се мениджъри на компаниите за петрол и природен газ”.

В Русия известността на Навалний “се увеличава почти толкова бързо, колкото тази на основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асандж”, написа през декември сътрудникът в московския център за политически изследвания “Карнеги” Николай Петров. Според него Навалний “е представител на ново поколение политически активисти, човек, който вижда уязвимите места на системата и насочва своите удари към тях”.

Навалний, който е бивш активист на либералната политическа партия “Яблоко”, казва, че в крайна сметка ще се кандидатира за обществена длъжност. Сега той определя себе си като защитник на правата на членовете на руската средна класа - хора, които инвестиран във фондовия пазар и които според него губят пари заради корупцията и лошото управление.

Притежаването на акции тук е незначително според американските стандарти. Руснаци са открили 726 000 брокерски сметки, което представлява около 0,5 процента от населението. Но според московската инвестиционна банка “Тройка диалог” този брой - а и вероятната публика на Навалний - се увеличава с около 12 процента на месец.

Точно както американците бяха бесни на богатите банкери след спукването на балона на жилищата, така руснаците започват да се дразнят от лошото управление на държавните компании през петролния разцвет, каза той. “Те виждат, че “Газпром” не плаща дивиденти, но паркинга на компанията е пълен с мерцедеси”, заяви той.

Разкритията на Навалний може да са ценни за собствениците на акции и взаимни фондове, но не му печелят приятели сред висшите служители на големите енергийни компании в страната. Главният изпълнителен директор на “Транснефт” Николай Токарев, ветеран от съветския КГБ, предположи, че Навалний е поставено лице на американското Централното разузнавателно управление със заповед да очерни репутацията на важни руски компании.

Досега нищо не е последвало от тези обвинения. Навалний ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване