03/29/11 16:53
(http://www.klassa.bg/)

ССИГ: Държавата да придобие дял в частните банки

Държавата трябва да придобие дял в частните банки, които държат най-голяма част от парите на държавните предприятия, предложи шефът на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров пред Канал 3. Делът трябва да е пропорционален на депозирания държавен капитал в трезорите. Така банките няма да печелят на гърба на държавните предприятия, парите ще се използват за нисколихвени кредити, а банките няма да бъдат декапитализирани и да фалират, обясни той.
Предложение за национализация на тези банки направи в края на миналата седмица лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев. Петров обясни, че няколко частни банки в момента държат около 800 млн. лева на държавни предприятия на депозитна лихва от 1% и ги дават на кредити с 10-12% лихва.
Петров припомни изпратеното през декември 2009 г. от него и двама негови колеги писмо до финансовия министър Симеон Дянков, в което се предлага модел, според който „парите на държавните предприятия в частни банки да бъдат изтеглени в Българска банка за развитие и да бъдат предлагани за кредитиране на бизнеса на по-ниски лихви”. Предложението според него било най-сериозната причина да бъде арестуван. По думите му новото предложение за получаването на държавен дял в частните банки, обслужващи държавни предприятия, Петров лично е представил пред финансовия министър Симеон Дянков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване