03/30/11 18:48
(http://www.klassa.bg/)

42 млн. лв. за две години влага "Булгартабак"

Седем инвестиционни проекта на обща стойност 42 млн. лв. реализира за две години „Булгартабак холдинг”, съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Биларев. През 2010 г. са усвоени половината от средствата, до края на 2011 г. инвестициите ще бъдат завършени. Закупуване на нови линии на производство и опаковка на слим цигари и за рязан тютюн за двете фабрики в София и Благоевград са сред проектите.
Според Биларев миналата година е била една от най-успешните за компанията. Отчетен е сериозен ръст в продажбите. През последните няколко месеца е стабилизиран делът на вътрешния пазар. С 86% са се увеличили постъпленията от изнесени папироси, с 58% е нараснал експортът като обем.
До два месеца цигареното дружество ще поднови износа за Япония. Водят се преговори за продажби в Израел, ЮАР, Йордания и страни от Северна Африка, съобщи Александър Манолев, председател на Съвета на директорите. Молдова, Словения, Хърватска и Полша са новите пазарни дестинации, на които залагат в дружеството. В края на м.г. за пръв път е реализиран износ във Франция.
Ако през 2009 г. нетната печалба била е 3 412 хил. лв., през 2010 г. е нараснала близо 6 пъти и е 20 188 хил лв. Особеното е, че е формирана основно от приходи от продажби на цигари. Прави впечатление, че през 2008 г. печалбата на дружеството е била 27 700 хил. лв., но основният дял е дошъл от продажби на акционерно участие в дъщерни дружества, обясни Александър Манолев. 312 800 хил. лв. са приходите през м.г., година по-рано са били 266 700 хил. лв., което показва ръст от 20%. Тенденцията ще се запази и през 2011 г. В момента пазарният дял на цигарения холдинг е около 37%. От март м.г. до сега почти всеки месец се е увеличавал с 0,2%. В същото време се забелязва с 30% намаление на легалния пазар на цигари в страната.
В 30% от блендовете се използват български тютюни. „Булгартабак” обичайно купува максимум 10–15% от реколтата, която се отглежда в страната, защото това са нуждите за собственото производство плюс традиционните външни пазари. Тази година за първи път няма пряко обвързване на произведения тютюн с премиите за количество и на практика тютюнопроизводители разчитат единствено на пазарните цени. Имахме по-голяма нужда от тютюни тип „Виржиния” и изкупихме повече, нивата на ориенталските тютюни са същите, обясни шефът на компанията Иван Биларев. Той допълни, че правителството е предвидило мерки за стимулиране на този сектор чрез наредба, приета миналата година.
На въпрос на „Класа”, ще коментира ли съобщението на шефа на Агенцията за приватизация, че до три седмици ще е избран механизмът за приватизация на „Булгартабак”, Биларев заяви, че членовете на Съвета на директорите са подписали декларация и насочват потенциалните инвеститори към АП или към консултанта. Ние нямаме информация кой точно се интересува от дружеството, всичко е в ръцете на агенцията. Желанието ни е компанията да се развива, но какъв инвеститор ще бъде избран, не е наша работа, каза изпълнителният директор на „Булгартабак”.


Цигарите гаснат бързо след 17 ноември

„Булгартабак холдинг” има готовност от 17 ноември да въведе бързогаснещи цигари, каквото е изискването на ЕС. Особеното в тези цигари е, че, оставени запалени, те угасват след секунди. Тази мярка е приета заради многото пожари, предизвикани от незагасени фасове. В Щатите всички цигари отговарят на това изискване. Вече са готови българските тестови образци. Не са необходими допълнителни инвестиции, защото ще бъде променена само хартията, за тези папироси се използва т. нар. lip-хартия. С 2000 лв. на тон ще нарасне себестойността, защото тя е два пъти по-скъпа, но не се предвижда увеличение на цените, съобщиха от дружеството.
Най-популярната марка на холдинга Victory Ultra вече има ново име - Victory Sky. Излизат от употреба и старите кутии с ръбове, новата е формат round corner, а гербът и логото са релефни. Старият дизайн е на пазара повече от 15 години и това е наложило промяната. Освен това по-скъпите марки на престижните фирми използват вече новия формат. Марката Victory в момента има почти 18% от пазара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване