03/30/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

България е сред най-стабилните страни в Европа

На фона на кризата в цяла Европа България стои много добре. Имаме една от най-ниските безработици, на второ място сме по външен дълг, в момента сме една от най-стабилните страни в Европа. Това заяви вчера Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите, пред bTV. Тя обясни, че тази година прогнозата за растеж в страната от 3,6 на сто е достижима, а темповете, които министерството предвижда до 2015 г., са за ръст от над 4%. Нашата цел е да има модерна европейска интеграция, която да е в услуга на бизнеса, и затова се предвижда администрацията да се съкращава, каза още Пенчева. Трябва да съкратим тази година още 4000 души. Това по думите й е процес на оптимизация, не самоцелно съкращение.
Всички искаме по-големи доходи, на мен самата не ми стигат. Имаме едни от най-добрите основания да смятаме, че увеличаването на доходите е възможно. Въпреки това, което се говори, че има застой от второто тримесечие на миналата година, България излиза от кризата, смята Пенчева. Към момента имаме икономически растеж – 0,2%, и финансова стабилност.
Тя бе категорична, че министър Дянков би желал да се увеличат заплатите, но бюджетът вече е разчетен и пари за това не са планирани. Ако изпълнението на бюджета върви добре, в средата на годината може да се преразгледа въпросът за повишение на минималната работна заплата, просто да има частична компенсация на някои социални доходи, формата ще бъде уточнена допълнително.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване