03/30/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Производствената инфлация с рекорден ръст от началото на кризата

Общата производствена инфлация на вътрешния и международния пазар е с най-високо ниво от 13,8 на сто от началото на кризата, сочат данни на НСИ. Измереният показател е за февруари. Припомняме, че през януари стойността й беше 1,7% за месеца и 12,1 на сто на годишна база, а през декември - съответно 2% и 12,2 на сто.
Статистиката отчита, че през втория месец на годината спрямо същия период на 2010 г. в преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 13,9%. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на основни метали с 32,3 на сто, при автомобилите с 12,6% и при хранителните продукти с 12,5%. Според експертите през февруари спрямо година по-рано има намаление при производството на тютюневи изделия с 8,6% и в сектора на неметалните минерални суровини с 2,9 на сто. Спрямо януари общата инфлация при производителите е 1,6%. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост с 3,3% и в преработващата, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.
В същото време инфлацията на производителите на вътрешния пазар през февруари е 1,1% на месечна база и 12,5 на сто на годишна. Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2,6%, и в преработващата промишленост - с 1,4%. В преработващия сектор по-значително поскъпване спрямо януари има при производството на химични продукти - с 3,6%, при хранителни продукти - с 3,3%, и при тютюневи изделия - с 2,8%.
За последната година цените на производителите на вътрешния пазар са се повишили с 12,5%, като с около 14 на сто е поскъпнало производството на хранителни продукти. Поскъпването в добивната промишленост е с близо 19 на сто, в преработвателната промишленост - с 13%, а при производството и разпределението на ток, парно и газ - с 10 на сто. Най-голямо увеличение на цените в преработвателната промишленост е отчетено при производството на основни метали, където скокът е с над с 31 на сто. Намаление има при тютюневите изделия с 10,5%. Повишаването на промишлените цени до изхода на предприятията обикновено води до силно покачване и на цените на дребно на продукцията. С оглед на структурата на българската индустрия това силно повишение може да се реализира само при покачване на цените и на световните пазари и вероятно това, а не по-силното търсене е основната причина за ръста на цените в България, пише darikfinance.bg. Според анализатори данните предвещават силно поскъпване на хранителните продукти и облеклата в България през следващите месеци. Още повече че измерената през февруари инфлация на потребителските цени от 5,2% реално не регистрира последствията от последното поскъпване на петрола след началото на бунта в Либия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване