03/30/11 16:54
(http://www.klassa.bg/)

Следим под лупа АЕЦ „Козлодуй“ в 7 области

Ще се изследват седем области на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Първо ще се обследва сеизмичната устойчивост на блоковете, след това хидротехническите съоръжения ще се разгледат детайлно, защото те осигуряват охлаждането на реакторите. На трето място ще се гледа резервното захранване, което от своя страна осигурява ток за охладителните системи и помпите. Ще бъде подложено на стрес тест самото оборудване и ще се прави преценка на възрастта му. Експертите ще разгледат и възможностите за терористични нападения, както и за природни катаклизми. С това смятам, че се изчерпват препоръчителните седем области за тестове. Вече започнахме работа по реализирането на проверката.
Изследването на толкова много компоненти е един продължителен период, не може да се направи за един ден и от едни и същи специалисти. Разпореждането на ЕК е до края на годината да се унифицират стандартите, по които да се извършат тестовете, и те практически да приключат до 2012 г. Това, което ние предлагаме да се реализира, де факто се тества всеки ден от нашите специалисти. По-продължително се правят изпитанията за възрастовата структура на реактора и съоръженията. Това е по-специфична работа, като включва проверка за износването на метала.

Искаме да се въведат обществени поръчки с приоритет

Ако се окаже, че нещо трябва да се подменя, ние ще възложим обществени поръчки. За да не се окаже, че една стартирана процедура се протака заради обжалване, ще предложим всички подобни процедури да минават по специален ред. За подобни поръчки ще поискаме да има приоритет при изпълнението, защото са от национално значение.
За да уточним тези въпроси, проведохме среща миналата седмица при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха доста заинтересовани организации, и бе поставена задача в АЕЦ „Козлодуй“ да започнат стрес тестове, които да установят състоянието на централата. Ще уведомим за това Международната агенция за атомна енергия чрез Агенцията за ядрено регулиране. Поканили сме и специалисти от МААЕ да присъстват на фактическите стрес тестове, които ще се правят тук. От ядрените оператори на съоръженията в ЕК изпратиха допълнителни критерии и указания как да се провеждат те. Техните искания също са включени при изпитанията. Като първа стъпка от цялостната организация бе организиран и проведен съвет по безопасност.
Освен на V и VI блок стрес тестове ще се правят и на затворените вече III и IV реактор, защото там все още има ядрено гориво. Съгласно стратегията за отработеното ядрено гориво през 2011 г. двата блока ще бъдат освободени от горивото и ще бъдат предадени за извеждане от експлоатация на ДП РАО. Според разчетите, които сме направили, процесите не зависят само от АЕЦ „Козлодуй“. За да може да извадим горивото от реакторите в мокрото хранилище за отработено гориво, оттам трябва да извозим определени количества за Русия. Сега създаваме организация, но това зависи и от руската страна. Имаме подписани допълнения по въпроса, но очакваме да получим отговорите на руската страна до 20 април.

От 21 април започва планов ремонт на Пети блок

През тази година също се предвижда планов годишен ремонт на V и VI блок в АЕЦ „Козлодуй“ и презареждане на реакторите със свежо ядрено гориво. За пети блок това предвиждаме да се случи след 21 април и нагласата е до края на май реакторът да бъде включен обратно в мрежата. Всички ремонтни дейности и обследване, свързани със сегашната процедура на тестове, ще бъдат направени. Тези дейности ще бъдат извършени, когато блокът е спрян. Това е много сложна работа, защото, от една страна, се извършва ремонт, а от друга, трябва да се проверява за издръжливост.
Всички тези изследвания ще ни дадат още повече аргументи, че АЕЦ „Козлодуй“ е безопасна централа във всички отношения и така можем да поискаме удължаване живота на реакторите.
Разбира се, някои съоръжения ще трябва да бъдат обновени, но това е нормално. Безопасността е на първо място.
При провеждането на стрес тестовете само там, където се затрудняваме, ще поканим руски специалисти да ни помогнат. Ще бъдат поканени и експерти от западни фирми, защото голяма част от системите за безопасност са модернизирани от „Арева“, „Сименс“ и „Уестингхаус“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване