03/31/11 16:53
(http://www.klassa.bg/)

Авиопортове в Хонконг, Сингапур и Южна Корея са в челната тройка

Най-доброто летище в света е HIKA в Хонконг, става ясно от проучване на Skytrax, направено сред 11 млн. пътници. В първата десетка няма аерогари от Америка. HIKA e на 13 години и е едно от най-натоварените летища в света по карго трафик за 2010 г. В следващите 10 години то планира да добави още 20 гейта. Летището в Хонконг миналата година е било трето в класацията. Тогава през него са минали над 50 млн. пътници. То разполага дори с голф игрище, на което пътуващите бизнесмени си запълват времето между полетите.
Според експерти сред основните причини да оглави класацията е фактът, че летището е направило много за подобряване на сигурността и за ограничаване на емиграционния поток. Други фактори, които натежават в негова полза, са още осигуреният бърз достъп до центъра на Хонконг, пълните магазини и просторните и светли фоайета. Изключително добрите обекти за хранене също допринасят за нареждането на аеропорта в челото на класацията.
Второ място пътниците са отредили на миналогодишния победител в рейтинга - летището Shangi в Сингапур. През него са преминали над 42 млн. пътници. Оттам може да се лети по над 200 дестинации по света с над 90 международни превозвача. На летището е басейнът с най-голямата водна пързалка в Сингапур. Всички пътници, които имат повече свободно време, могат да оценят по достойнство възможностите, които дава то в това отношение. Според експерти сингапурското летище е загубило лидерската си позиция , защото през миналата година там е бил правен основен ремонт на част от терминалите.
Победителят от 2009 г. - южнокорейското летище Инчеон, също е в челната тройка. То се харесва от пътниците заради бързото и коректно обслужване, твърдят участниците в проучването. Летището успява да поддържа високи стандарти за качество и е на първо място по чистота. Над 30 млн. пътници са били обслужени там през миналата година.
Най-напред от европейските летища се нарежда авиопортът в Мюнхен, който заема четвърто място. Близо 35 млн. пътници са преминали през него. Това е второто най-голямо летище в Германия след Франкфурт. Голяма част от стените и покривите са от стъкло и заради това летището изглежда огромно и светло. Удобство, комфорт и гостоприемство са трите неща, които привличат на това летище, казва Едуард Плейстед от Skytrax.
В средата на класацията е международното летище в Пекин. То е най-натовареното в цяла Азия. Капацитетът му е да обслужва 78 млн. пътници годишно. През миналата година оттам са преминали близо 74 млн. пасажери. Въпреки че то е разделено на три терминала, пътниците дават висока оценка за качеството на обслужване.
Летището Schiphol в Амстердам е второто европейско летище, намерило място в престижния рейтинг. Отворено е през 1916 година като военно летище. Сред забавленията, които се предлагат, докато чакате полета, са казино, масаж и др. Седма позиция анкетираните пътници са отредили на авиопорта в Цюрих. Оттам през миналата година са преминали над 22 млн. пасажери. То е отстъпило с една позиция назад, но заема първо място в категория „Багаж“. Друго предимство на летището е, че се намира само на десет километра от Цюрих.
Новозеландското летище Auckland е преминало с една позиция напред и заема 8-о място. То осигурява хиляди работни места и носи 14 млрд. долара на икономиката. До тук летят 20 международни авиокомпании. На час отлитат по 45 самолета.
Предпоследното, девето място в челната десетка е за летището в Куала Лумпур. То е превозило през миналата година 9,7 млн. пътници. Намира се в южната част на Малайзия. В него има парк, като мотото е „Летище в гората, гора в летището".
Аеропортът в Копенхаген е класиран от анкетираните на 10-о място, което е с пет позиции по-напред в сравнение с предишната класация. Това е най-натовареното летище в северните държави на Европа. На ден обслужва 60 000 пътници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване