03/31/11 17:26
(http://www.klassa.bg/)

Ботаническата градина в Балчик трябва да бъде на СУ

Ботаническата градина в Балчик е на нейния стопанин, т.е. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Запознат съм със съдебната сага по спора за собствеността между университета и Министерството на културата. Знам, че по този казус има няколко противоречиви решения на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Моето мнение е, че мъдрата държавническа позиция, правилната политика в случая е Ботаническата градина в Балчик да бъде дадена на Софийския университет. Висшето учебно заведение дълги години, десетилетия наред я е стопанисвало добре, запазило я е в нейния автентичен вид, развивана е като ботаническа градина. Градината в Балчик е изключително ценна със своите растителни видове, сред които има и такива, които не са характерни за България. Неслучайно към градината има толкова голям интерес от страна на наши и чуждестранни туристи. В този смисъл, дотолкова, доколкото и аз, и Софийският университет, а предполагам и Министерството на образованието не сме запознати с проектите за нейното бъдеще, след като градината евентуално мине към Министерството на културата – става дума не само за идеи, а и за инвестиционни планове как да се развива тази градина – то нейното място, поне според мен, е към Софийския университет.
Естествено е, че възниква въпросът, как може да стане това? Може да стане с решение на Министерския съвет. Аз лично разговарях по този казус с министъра на образованието Сергей Игнатов и той ме увери, че подкрепя Ботаническата градина в Балчик да бъде дадена на Софийския университет. При обсъждането в правителството по думите му той е бил единственият, който е подкрепил тезата, че градината трябва да остане на университета. Всяко друго решение ще противоречи не само на здравата логика, но и на справедливостта, независимо че Върховният административен съд е отсъдил нещо друго. Естествено е да не знам каква е позицията на премиера Бойко Борисов по този въпрос, но той трябва да бъде запознат с фактологията и позициите на двете страни в този спор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване