03/31/11 19:23
(http://www.klassa.bg/)

ВСС одобри 2 млн. лева за заплати на спецмагистратите

Около 2,2 млн. лв. ще даде държавата за заплати на магистратите в новите специализирани съд и прокуратура, които трябва да заработят от края на август. Това стана ясно вчера след заседание на Висшия съдебен съвет, на което беше одобрен бюджетът за създаването на новите структури, които трябва да се занимават с делата срещу организираната престъпност. Близо 3 млн. лв. ще отидат само за заплати и осигуровки. Освен двата милиона лева за месечните възнаграждения на магистратите в новите структури, 293 000 лв. ще бъдат отделени за осигуровки, а 130 000 лв. за здравни вноски. Сумите показват, че ако се запази същият щат в спецзвената, който сега е общо 134 човека, само за заплати и осигуровки годишно ще се дават около 8 млн. лв.
Издръжката на съда като режийни и консумативи за четири месеца от септември до края на годината ще е 1,6 млн. лв. Еднократно ще бъдат платени и близо 1,9 млн. лв. за купуване на компютри, оборудване и обзавеждане, като 800 000 лв. от тях ще отидат само за компютри.
Общо 6 398 864 лв. от бюджета на съдебната власт ще бъдат похарчени, за да заработят новите институции след съдебната ваканция. В тази сума обаче не са включени парите за ремонта на бившата сграда на ДАНС на ул. „Черковна“ в София, в която ще се помещават специализираните съд и прокуратура. Средствата за ремонт трябва да дойдат от бюджета на Министерството на правосъдието, обясни председателят на бюджетната комисия към ВСС Иван Колев. Ведомството на Маргарита Попова обаче смятало, че сградата не се нуждае от основен ремонт, а „козметичните“ подобрения били ангажимент не на министерството, а на ВСС.
Съдиите, прокурорите и следователите, които ще работят в новите структури, ще са общо 53-ма. Те ще бъдат подпомагани от 82-ма административни служители. ВСС взе решение за прехвърляне на необходимите 53 магистратски бройки от свободните си щатове в "обикновените" съдилища и прокуратури. Общо 22-мата спецсъдии ще се занимават с около 220 дела годишно. Същият брой спецпрокурори ще работят по около 1000 досъдебни производства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване