03/31/11 19:27
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР одобри поскъпване на природния газ с 4,47%

С 4,47% се увеличава цената на природния газ от днес, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на закрито заседание вчера. В доклада на комисията е записано, че синьото гориво вече ще струва 532,14 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Според документа то поскъпва заради увеличението средно с 9% на цените на газьола и мазута по международните пазари.
С малко над 9 на сто е поскъпнало и горивото, което „Булгаргаз“ купува от „Винтерсхал“ и „Газпром експорт“, става ясно от документа. С 2,67% пък се увеличава цената на газа, добиван от шотландската компания „Мелроуз ризорсис“, а с 0,10% намалява цената на доставките от „Овергаз“. С 0,39% са се вдигнали и транзитните такси за пренос на газ от румънската компресорна станция „Исакча“ до българската граница, твърдят от „Булгаргаз“ пред комисията. Според дружеството с 0,54% се е понижил курсът на долара спрямо лева. В документа се вижда, че цената на входа на природния газ е 505,22 лв. за 1000 кубика.
В заявлението на „Булгаргаз“ към комисията е записано, че компанията е искала да внесе от април до юни близо 607 млн. куб. м природен газ. Други 100 млн. куб. м гориво са предвидени да бъдат взети от находищата на „Мелроуз ризорсис“. По договорите с „Винтерсхал“ са предвидени доставки на близо 139 млн. куб. м природен газ. Намаляват с 2,1 млн. куб. м доставките от „Газпром експорт“, а вносът от „Овергаз“ остава без промяна. ДКЕВР обаче иска да намали с 30 млн. куб. м доставките на гориво от „Винтерсхал“, защото то е най-скъпо.
От „Булгаргаз“ са планирали през периода да нагнетят в газовото хранилище „Чирен“ около 167 хил. куб. м природен газ.
Шефът на регулатора Ангел Семерджиев заяви, че въпреки увеличението на газа, топлоенергията у нас няма да поскъпне. Той прогнозира, че природният газ може и да поевтинее от юли, ако се успокоят цените на петрола по света.
Нарастване на производството на синьо гориво у нас с 48,1% през декември м. г. отчитат от Националния статистически институт. Според данните добитото гориво е достигнало 40 млн. куб. м. С 18,7 на сто до 4650 гвтч. пък се е увеличило производството на ток. Оттам отчитат, че е намаляло производството на твърди горива с 15,5% до 2,7 млн. т, на пропан-бутан с 35,7% до 9 хил. т. С 14,9%, или 131 хил. т е по-малко производството на безоловен бензин, при дизеловото гориво намалението е с 15,8% до 144 хил. т.
Производството на твърди горива през декември 2010 г. спрямо декември 2009 г. нараства с 4,7%, на безоловен бензин – 7,4%, а на електроенергия с 15 на сто.


55,8 млн. евро влагат италианци в газоснабдяване у нас

55,8 млн. евро за 3 г. планира да инвестира компанията „Ачегаз Апс“ в изграждането на газопреносна мрежа в Югозападна България, каза вчера изпълнителният директор на италианското дружество Чезаре Пилон, цитиран от БТА. Компанията е собственик на „Рила газ“, която има издадена лицензия за газоснабдяване в региона. Според Пилон със средствата ще бъдат изградени 320 км мрежа в районите на Благоевград, Враца, Дупница, Ихтиман, Перник, Радомир, Сандански и в околните селища.
"Рила газ" вече е инвестирала 46 млн. лева за строителството на 134 км газопроводи в региона. През юни тази година фирмата ще започне да подава газ в Перник и Враца.


Трайков поиска справка за вноса на горива у нас

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е поискал информация от Агенция „Митници“ за внесените горива у нас, съобщиха оттам. На среща със заместник-директора на Агенция „Митници“ Борислав Борисов Трайков е поискал да му бъде предоставена информация и за всички лицензирани складове за горива с техния капацитет и собственици, както и справка за платения акциз.
Заради съмненията за картелно споразумение днес депутатите от ГЕРБ ще се срещнат с големите фирми, вносителки на горива.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване