03/31/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Италия обвини Европа, че не й помага за бежанците от Африка

Италия обвини Европа за „инертното й отношение“ към вълната от имигранти от Северна Африка. Външният министър Франко Фратини каза в интервю за Скай нюз, че въпросът не е ЕК да даде повече пари на Италия да се справи с проблема, а в това да има план за разпределение на бежанците между страните членки. Фратини също обвини Париж, че не е солидарен с Рим, защото върна обратно на Италия тунизийците, които желаят да работят във Франция. Те пристигат с лодки до италианския остров Лампедуза, който е само на 70 мили от северноафриканския бряг. От началото на събитията в Либия и Тунис на острова с около 5000 жители пристигнаха около 6000 африканци.
Според законодателството на ЕС правителствата могат да върнат незаконните имигранти в първата страна, в която те са влезли в съюза, отбелязва „ИЮ Обзървър“.
Еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малстрьом посети Тунис, за да се опита да убеди новия кабинет да подпише споразумение за реадмисия с ЕС , което ще позволи бежанците да бъдат върнати обратно.
В сряда премиерът Силвио Берлускони бе в Лампедуза и обеща на местните жители да евакуира имигрантите в срок от 48-60 часа. Той също обеща облекчения за местния туризъм и риболова, както и номиниране на острова за Нобелова награда за мир.
Не всички обаче подкрепиха Берлускони. Кмет от областта Пулия и италиански заместник вътрешен министър подадоха оставки в знак на несъгласие с плана да бъдат разпръснати из центрове в страната пристигащите от Северна Африка.
Вчера два кораба натовариха близо 2500 бежанци от Лампедуза в посока Таранто в изпълнение на този план. Други ще бъдат прехвърлени в следващите часове със самолети.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване