03/31/11 17:35
(http://www.klassa.bg/)

Медведев се зае да ликвидира държавния капитализъм

Руският президент Дмитрий Медведев обяви десет мерки за подобряване на инвестиционния климат в Русия, които ще сложат край на държавния капитализъм, съобщи в. “Комерсант”. Предложенията бяха представени на заседание на комисията по модернизация. Президентът настоява всички министри и вицепремиери, които участват в бордове на директорите на държавни компании, да се оттеглят незабавно, след което в тези компании да започне масова приватизация. Сред най-важните предложения са даването на правомощия на министерството на икономиката да спира действието на всички закони, които пречат на потока от инвестиции, всички дела за корупция да се гледат при специален режим, съкращаването на разходите за държавните монополи с 10% годишно, както и връщането на предишния размер на пенсионните вноски за бизнеса. Президентът предложи и понижаване на ставките на социалните данъци, които бяха увеличени наскоро, и съобщи, че неговата администрация е организирала отварянето на мобилни приемни, където всеки може да получи консултация и откъдето ще бъдат контролирани реформите.
Причините за грандиозните промени, които предвижда Медведев, са две. Първата е, че през 2012 г. ще има избори и за президента ще е огромен плюс да остави толкова забележимо наследство, коментира в. “РБК Дейли”. Другата причина е признанието на Медведев, че инвестиционният климат в Русия е неатрактивен и затова чуждите инвестиции са недостатъчни. Положението се влоши още повече след решението на правителството да увеличи застрахователните вноски за малките предприятия. Според президента изходът е насърчаване на частния бизнес, което е решение и на основния проблем – подобряването на жизнения стандарт на руснаците.
Представители на бизнеса коментираха, че ако тези мерки бяха предприети през 2008 г. в началото на мандата на Медведев, щяха да предизвикат истинска революция в света на финансите, отбелязва “Комерсант”. Сега е по-интересно да се разбере дали правителството на премиера Владимир Путин ще се втурне да изпълнява поръченията, допълва вестникът.
Медведев посети тази седмица Магнитогорск, където са разположени най-големите железодобивни и стоманодобивни мощности в Русия, за да се срещне с бизнесмени и инвеститори. Той обеща да назначи специални пратеници във всички части на страната, които да преценят инвестиционните нужди. Президентът обеща и борба с корупцията, която води до изтичане на пари от руската икономика. Чужди анализатори също посочват ширещата се корупция като основна причина за липсата на големи инвестиции.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване