03/31/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Сирия - Башар Асад нрава си не мени

Ройтерс

В понеделник сирийски опозиционер обяви, че според него президентът Башар ал Асад ще отмени омразния закон за извънредно положение в страната, за да се опита да заглуши протестите (законът все още не е отменен -б.р.). В замяна ще бъдат приети строги нови закони, представени като мерки срещу тероризма.

“Асад е подложен на външен и вътрешен натиск. Той е подготвил план да създаде сред обществеността впечатлението, че е започнал реформи”, заяви за Ройтерс Хамзи, който е лежал пет години в сирийски затвор заради исканията му за повече политически свободи, и в момента е бизнесмен, живеещ в Канада. “Вместо закон за извънредното положение ще има закон за борба с тероризма”, заяви Хамзи, като се позова на информация от “хора, близки до режима на Асад”.

Демонстрациите на недоволство и исканията за повече политически свободи и премахване на корупцията, които избухнаха преди две седмици и обхванаха дори части от Дамаск, както и множество градове в крайбрежната зона, изправиха Башар ал Асад пред най-сериозното предизвикателство за неговото управление. Съветничката на Асад, Бусейна Шаабан заяви, след като протестите завариха политическия елит неподготвен, че законът за извънредно положение ще бъде отменен, но отказа да обясни кога ще стане това.

Управляващата и днес в Сирия партия БААС въведе извънредно положение в страната веднага след като взе властта с преврат през 1963 г. Според юристи властите използват закона, за да пресекат всяка форма на протест, да оправдаят произволните арести и закритите съдебни процеси, и да развържат ръцете на службите за сигурност.

“Що се отнася до премахването на извънредното положение - това е подвеждащ ход. Отмяната на закона няма да спре произволните обиски в Сирия”, заявил Хамзи, който в миналото е бил член на сирийския парламент. Според него Асад ще обяви новите законодателни мерки с указ, който ще бъде изпратен за автоматично одобрение в парламента.

“Текстът на този документ може да съдържа клауза, насочена срещу всяка група или лице, занимаващи се с дейност в ущърб на националната сигурност. И всичко ще бъде представено като мерки срещу тероризма”. А на полицията и прокурорите ще бъде дадена свободата да решават що е тероризъм и заплаха за националната сигурност.

Хамзи попаднал в затвора за пет години през 2001 г. заради участието му в движение за политически свободи и демократични промени, известно като Дамаскска пролет. Движението възлагало на Башар ал Асад надежди, че ще промени автократичната политическа система, която той наследи от своя баща - бившия сирийски президент Хафез ал Асад.

Хамзи отхвърли като наивни твърденията, че Башар ал Асад би могъл да промени същността на Сирия като полицейска държава. Той твърди, че според информацията, с която разполага, сирийските служби за сигурност в неделя са арестували над 200 младежи в цялата страна, включително в квартал Дарая в Дамаск, в Забадани на границата с Ливан и в град Алепо.

През последните две седмици според активисти на протестното движение в Сирия са били арестувани стотици противници на режима. Вчера имаше съобщения и от град Дераа, превърнал се във фокус на протестите, че арестите на активисти продължават.

Високопоставен дипломат в Дамаск припомни, че през 2004 г. Башар ал Асад смаза жестоко кюрдски бунт, и изрази съмнение, че законът за извънредно положение ще бъде отменен без да бъде заменен с “нещо също толкова лошо”.

Протестите, които тръгнаха от Дераа преди 12 дни, изненадаха президента на Сирия. През януари той обяви, че онова, което се случва в Тунис и Египет, никога не би могло да се повтори и в Сирия.

Сирийските власти обвиняват “въоръжени банди” и ислямисти за разпалване на протестите. Баща му използва същия език, когато през 1982 г. изпрати войската в Хама, за да потуши бунта на Мюсюлманските братя в Хама. При ...

Публикувана на 03/31/11 21:10 http://e-vestnik.bg/11418/siriya-bashar-asad-nrava-si-ne-meni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване