04/01/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Има ли вече доктрина Обама?

Барак Обама в Овалния кабинет. Снимка: Белия дом

“Родени от революцията на онези, които копнееха да бъдат свободни, ние приветстваме факта, че в Близкия изток и Северна Африка се пише история и че начело на събитията стоят младите. Защото навсякъде, където хората жадуват свобода, те ще открият приятел в лицето на Съединените щати. В крайна сметка тази вяра, тези идеали, са истинското мерило за лидерството на Америка.”

Това заяви президентът Барак Обама в понеделник в първото си пряко обръщение към американския народ от началото на операция “Зора на Одисеята” и на американските ракетни удари срещу Либия. Той понесе много критики - че се “колебае”, задето не се допита до Конгреса, за това, че се е увлякъл или пък не е направил достатъчно. Сега той даде своя отговор и в същото време предостави най-ясното обяснение досега на доктрината “Обама” за военна намеса с хуманитарна цел.

Далеч не “колеблив”, а “относително изключителен” е начинът, по който Обама реагира на кризата в Либия - това е тезата на Белия дом, прокарана завоалирано в речта и в прав текст в брифингите с високопоставени правителствени представители. Само за 31 дни от началото на протестите той наложи тежки санкции, замрази авоарите на полковник Кадафи, постигна категорична резолюция на Съвета за сигурност на ООН, организира международна коалиция, започна почти безпогрешна военна кампания, изтласка силите на полковник Кадафи обратно на запад, извади от строя противовъздушната отбрана на полковника и порази голяма част от сухопътните му сили.

Всичко това се случи, без да се налага американски войски да стъпват в Либия, без жертви сред американските военнослужещи и с минимални цивилни жертви в Либия. Още по-добре е, че след като всичко това вече е факт, сега участието на Америка може да намалее, НАТО може да поеме командването, а европейските съюзници ще поемат по-голяма част от товара. Сравнете това, призовават високопоставените представители, с годините, които бяха необходими, за да се стигне до намеса в Босна през 90-те.

Към тези хиперреалисти, които питат защо беше необходимо Америка въобще да се забърква в Либия, отговорът на президента изглежда е следният. Първо, той никога няма да се поколебае да използва военна сила, ако се наложи и самостоятелно, в защита на основните интереси на нацията. В Либия не бяха застрашени такива интереси, но някои други бяха. Размириците в Либия например можеха да опропастят носещите много повече последици демократични революции в Тунис и най-вече в Египет, където са заложени много по-сериозни интереси на Съединените щати. Освен това нямаше да е справедливо Вашингтон да си затвори очите пред смразяващата кръвта заплаха на Кадафи “да не прояви милост” към жителите на Бенгази. В такива случаи обаче е изключително разумно, стига да е възможно, Америка да сподели тежестта на военните действия със съюзници под санкцията на ООН. Ето как Обама изрази това в своята реч:

“Вярно е, че Америка не може да използва военната си сила навсякъде, където има репресии. И предвид цената и рисковете на военната намеса трябва винаги да претегляме собствените си интереси с необходимостта от действие. Това обаче не може да бъде аргумент никога да не действаме в името на правдата. В тази конкретна страна - Либия - в този конкретен момент, ние бяхме изправени пред перспективата от насилие в ужасяващи размери. Имахме уникалната възможност да спрем това насилие - международен мандат за действие, широка коалиция, готова да се присъедини към нас, имахме подкрепата на арабските държави и зов за помощ от народа на самата Либия. Освен това имахме възможност да спрем настъплението на силите на Кадафи, без да разполагаме американски войски на територията на Либия. Да отстъпим от отговорността на Америка като лидер и в още по-голяма ...

Публикувана на 04/01/11 21:30 http://e-vestnik.bg/11433/ima-li-veche-doktrina-obama/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване