04/01/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Пипалата на гръцката мафия са четири

Гръцката полиция предприе операция за разбиване на четири банди в страната, занимаващи се с организирана престъпност и по-специално с трафик на оръжие, наркотици и проституция. За целта е изготвена съдебна преписка от 200 хиляди страници, в която фигурират имената на 217 души, които са ръцете на полицията. Информацията за тях е събрана със специални разузнавателни средства.

Сред набедените има известни имена от подземния свят, на които са постановени присъди за различни престъпни деяния. Полицията има сведения, че бандитите под формата на “охранители” са рекетирали 268 магазина и фирми и са замесени в убийства на най-малко трима души, в бомбени нападения над шест търговски обекта и в куп сериозни престъпления, като трафик на оръжие, наркотици и проституция. Засечен е и опит на подземни босове съвместно със служители от централната банка на Гърция за измама в размер на 1,5 млн. евро. По високите етажи в йерархията на бандитите е открит и полицейски генерал от резерва, а сериозни сигнали има и за участие на още петима висши офицери.

Силите на реда са стигнали до извода, че обвиняемите са действали в рамките на следните четири престъпни групи. А те са:

Групата на “жестоките”, както я наричат полицаите от отдела за борба с рекета. Срещу тях са повдигнати обвинения, че са рекетирали собствениците на 48 магазина в Атина, Коридалос, Перистери, Хайдари, Аспропиргос и Петруполи. През последните две години групата е била от 20 души. Според сведения на полицията те са “охранявали” нощни заведения в Лутраки, Коринт и Агринион.

Полицията смята, че “мозъците” на организацията са трима гръцки престъпници, които вече са в затвора заради отвличането на корабния магнат Панагопулос, както и за други престъпления. Според събраната информация от специалните разузнавателни средства тримата продължавали да действат от затвора и да издават заповеди на бандата. Тарифата им се движела от 800 до 3000 евро на месец и варирала в зависимост от мястото и мащабите на рекетирания търговски обект. Бандата стои зад пет бомбени нападения над много известни нощни заведения, чиито собственици са отказали да платят тарифата. Извършените досега арести обаче не са обезсърчили престъпниците.

Противникова на тази “група А” е назованата от полицията “група Б”. “Жестоките” са платили 50 хиляди евро за екзекуцията на двама членове от “група Б”, чийто главатар е в затвора. За неплатилите рекета бандата изпращала “биячи”, които пребивали “клиентите”. Такъв бе случаят с побоя над собственик на автосалон в района на Петруполи.

“Групата Б” е съставена от 29 основни членове, трима от които се смятат от полицията за “лидери” на бандата. Тази банда също се занимава с рекет, а тарифата й варира от 1000 до 3000 евро. Нейно дело бе обирът на клон на Националната банка в Алонисос на 26 август миналата година, където бяха задигнати 1 млн. евро. Обирджиите успяха да избягат с надуваема лодка.

Третата престъпна група или “група В” е съставена от 11 души, повечето от които са етнически гърци от бившия Съветски съюз. В обсега на нейната рекетьорска дейност са 41 магазина, нощни заведения, ресторанти, стриптийз барове, кафенета и сергии на откритите пазари. Бандата се занимава и с трафик на наркотици.

Четвъртата банда или “група Г” е базирана в град Агринион и е действала даже в бюфетите на Университета за Западна Гърция. Тарифата й се е движела от 500 до 2000 евро, а нейни “клиенти” са 14 магазина в Агринион. Членове на тази банда се опитаха да ликвидират представител на групата на “жестоките”, поискала да проникне в бизнеса им в Агринион.

По БТА

Публикувана на 04/01/11 21:25 http://e-vestnik.bg/11430/pipalata-na-gratskata-mafiya-sa-chetiri/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване