04/01/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Чернобил - 25 години по-късно

в. Фигаро

Снимка: pripyat.com

След 25 години японският град Фукушима може да заприлича на Припят, украинския град-мъченик, който на 27 април 1986 г. беше напуснат панически от неговите 50 000 обитатели. Жителите на градчето, разположено на 2 километра от Четвърти реактор на атомната централа в Чернобил, изоставиха всичко, качиха се на автобуси и завещаха на вечността дребните и завинаги заразени с радиация вещи от всекидневието си. В спортната зала на този съветски град-пионер, построен през 1970 г. едновременно с централата, сега сред дъските на паркета е израсло дърво. Игрището за хандбал е същото, каквото е било преди 25 години, както и стените, върху които се чете девизът: “Силни, смели, сръчни”. На дъното на басейна, под 5-метровия трамплин, има купчини стъклени отломки. Стените на басейна са изрисувани с графити.

В училището в Припят - гордостта на местните жители - емоцията завладява посетителя. В една от класните стаи кафявото пиано е непокътнато. На табуретката пред него има кукла. В гардеробчетата са разхвърляни учебници, тетрадки и книги. Една от тях е озаглавена “Пионерско лято”. Първото изречение в нея гласи: “Първата в света социалистическа страна стана първенец в света на щастливото детство”. Когато облакът от радиоактивен прах надвисна над града, учениците учеха първо спрежение на руските глаголи. В отворена тетрадка са написани тези невинни думи: “Аз се разхождам, ти си почиваш”. Във фоайето на училището са разлепени решенията на 22-ия Конгрес са Комунистическата партия на СССР. На пода на един от коридорите посетителят се натъква на портрет на Ленин. Портретите на Маркс и на Енгелс все още висят на стените.

Навсякъде дозиметрите направо са полудели, особено до мъховете и тревите, поникнали из централния площад на града, около площадката с картинга. Съоръженията в лунапарка са ръждясали, както и виенското колело, което стърчи срещу тях. Там дозиметърът отчита 2 до 5 сиверта, стойности, които са много по-високи от допустимите. Растителността е завладяла улиците на Припят, край които се издигат пустите жилищни блокове с апартаменти с изпочупени прозорци. Посетителят вдига глава и пред очите му изниква странна гледка - вана, заклещена между две дървета. Вероятно незавършено дело на крадци.

Въпреки че е работил 13 години в централата, Юрий Татарчи, заместник-директор на Информационната агенция на Чернобил, е все така запленен от този мъртъв град. За разлика от Припят, 3000 души днес работят в забранената за достъп зона на централата, където френско-руски консорциум, в който участва и Електрисите дьо Франс, се е заел с обновяването на саркофага на повредения реактор. Тези хора живеят в Славитич, в радиус от 55 километра. Други 4000 души отговарят за надзора и управлението на разширения периметър около централата, където се преместиха жителите на града. Юрий се прави, че нехае за радиацията. “Тя е като водката, някой я понасят много добре, други не чак толкова”, шегува се здравенякът с вид на рокер.

Миналата година 10 000 души посетиха Припят с екскурзии, организирани от украински туроператори в Киев. Срещу 130 евро тези туристи искат да усетят големия ужас. “Четох неотдавна в сп. “Форбс”, че Припят е едно от 10-те места на земята, които човек трябва обезателно да посети веднъж в живота си, преди да умре”, казва полският студент Пьотр. Шейсет годишна датчанка, преживяла загубата на няколко свои близки, иска да открие в Припят “тъмната страна на живота”. В автобуса от Киев до намиращия се на 100 километра Чернобил, трима млади украинци, облечени в куртки, гълтат таблетки калиев йодид и се наливат с червено вино. В Украйна и в Русия се смята, че червеното вино предпазва от радиацията. Туроператорът уточнява пред посетителите, че не поема в никакъв случай отговорност за възможните им бъдещи здравословни проблеми.

За момента строителната ...

Публикувана на 04/01/11 21:25 http://e-vestnik.bg/11428/chernobil-25-godini-po-kasno/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване