04/03/11 15:22
(http://www.klassa.bg/)

В над 500 града в САЩ има вечерен час за тийнейджъри

Най-малко 500 града в САЩ имат вечерен час за тийнейджъри според сайта citymayors.com. В повечето от тях на децата под 18 г. е забранено да бъдат по улиците след 23.00 часа през седмицата и след 24.00 часа през уикенда. Първата цел е ясна - ако подрастващите са вкъщи, те няма да са жертва на престъпления и самите те няма да извършват такива. Но вечерният час спомага и да се увеличат родителските грижи за децата, както и дава повече свобода на полицията да спира заподозрени хора през нощта.
Има обаче малко емпирични доказателства, че вечерният час намалява престъпността. Освен това той влиза в противоречие с някои конституционни основи.
Първият вечерен час в САЩ датира от 1880 часа. Той е въведен в Омаха, Небраска. Президентът Бенджамин Харисън го определя през 1884 г. като „най-важната местна мярка, която защитава децата и американските домове от опасностите на улицата“.
В Чикаго, най-големия град с вечерен час в момента, той датира от 1955 г. През 1996 г. президентът Бил Клинтън разшири прилагането му в САЩ. От 2000 г. градовете със забрана децата да излизат късно вечер стават 500.
Засега изследователите не могат да дадат точни данни за ефикасността от тази мярка, защото кметствата я въвеждат в различно време и по различни причини. Едни заради увеличените престъпления, извършени от възрастни, на които децата стават невинни жертви. Други заради проблем с агресията сред самите деца.
Противниците на вечерния час смятат, че той нарушава конституционните права за свобода на движение, свободата на изразяване и общуване. В редица случаи спорът стига до съда. През 1991 г. съюзът за граждански свободи успява да получи от Върховния съд смекчаване на условията му и дава на тийнейджърите някои вратички, като извинение с бележка от родителите например.
Докато спорът за ефективността и конституционалността на вечерния час продължава, едно е ясно, че той е инструмент за идентифициране на проблема, а не е решение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване