04/03/11 18:41
(http://www.klassa.bg/)

В Япония обмислят масово преселение от рисковите райони

Японското правителство обмисля план за преместване на жителите от североизточните региони на страната, опустошени от разрушителното земетресение на 11 март и последвалото цунами, както и да купи градските райони, които трудно ще бъдат възстановени, на стойността, която са имали преди бедствието, съобщи ДПА, позовавайки се на агенция Киодо.
Правителствени източници съобщават, че планът предвижда жителите в крайбрежните региони да бъдат призовавани да се преместят в по-високи местности. Масовото преселение обаче може да бъде посрещнато със съпротива, предполагат властите. Правителството планира още да построи градски жилищни райони, които да са пригодени да устоят на цунами, за да могат хората да продължат да живеят близо до морето.
Японската полиция представи нови данни за броя на жертвите след бедствието, съобщи Интерфакс. По последни данни загинали са 12 089 души. Най-голям е броят на жертвите в префектура Мияги – 7374 души, в префектурите Ивате и Фукушима загиналите са 3540 и 1113 души. Броят на хората в неизвестност е 15 552 души.
Изтичането на радиация от авариралата АЕЦ „Фукушима 1“ може да продължи няколко месеца, каза японският премиер Наото Кан вчера, цитиран от „Киодо“. След като в събота в бетонните основи на II реактор бе открита пукнатина, която беше залята с бетон, но изтичането на радиоактивни материали от мястото не беше спряно, вчера бе обявено, че ще бъде предприет нов опит за спиране на теча. Вчера бяха открити телата на двама служители на оператора на централата Tokyo Electric Power Company, които по-рано бяха обявени за изчезнали. Предполага се, че те са загинали вследствие на многобройни наранявания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване