04/03/11 17:52
(http://www.klassa.bg/)

МВФ не тласкал Гърция към преструктуриране на дълга

Международният валутен фонд (МВФ) отрече информацията на германското списание „Шпигел“, че оказва натиск на Гърция да преструктурира дълга си, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА. „Както сме заявявали многократно, МВФ подкрепя позицията на гръцкото правителство против преструктуриране на дълга и неговата решимост да обслужи изцяло заемите си. Всички публикации, твърдящи нещо друго, са неверни“, посочи говорител на международната финансова институция.
Германското списание съобщи, но без да цитира конкретни източници, че МВФ е променил предишната си позиция и вече смята, че гръцкият дълг, който възлиза на около 150% от БВП на страната, трябва да бъде преструктуриран. Според публикацията високопоставени представители на МВФ са настояли за това на разговори с правителствени представители на страните от ЕС през последните дни. Финансовата институция се въздържала да направи препоръките си публично от страх да не се увеличи натиска срещу икономически застрашената Португалия, твърди "Шпигел".
Против преструктурирането на дълга се обявиха и от Европейската комисия, както и гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину. Говорител на ЕК твърди, че Брюксел не вижда причина, заради която е необходимо Гърция да преструктурира сега дълга си, а Папаконстантину заяви, че „хората, които говорят за преструктуриране, не разбират, че цената ще бъде много по-висока от ползите“. По- рано "Икономист" написа, че Гърция, Ирландия и Португалия вече са фалирали и ще трябва да прибегнат до преструктуриране на дълга.
В неделните гръцки вестници се появи и информация, че бюджетният дефицит за 2010 г. ще се окаже много по-голям от очакваното и ще бъдат наложени нови мерки за икономии. Според „Катимерини“ и „Елефтерос Типос“ бюджетният дефицит ще достигне през 2010 г. 10,6% от БВП. Още в сряда Папаконстантину призна, че дупката в хазната „много вероятно“ ще надхвърли 9,4% от БВП, възприет като база в закона за финансите за 2011 г. Консервативният опозиционен вестник "Елефтерос Типос" отбелязва, че за да се остане в рамките на приетия бюджет, трябва да се предвидят нови допълнителни икономии от 8 млрд. евро през 2011 г. По-умереният "Катимерини" предвижда те да възлязат на 3-3,5 млрд. евро. Евростат трябва да излезе с официалните данни за дефицита на 26 април.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване