04/03/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Първанов сам си писа 3 по национална сигурност

Георги Първанов. Снимка: Булфото

Някой би казал, че най-сетне и експертите получиха възможност да коментират един претенциозен продукт, имащ амбициите да казва истини от последна инстанция. Става дума за статията на президента Първанов „Алтернативи в развитието на отбранителната политика” (http://georgiparvanov.bg/moyata-poziciya/10).

Изпитвам, обаче, нека да се изразя досущ като политически коректен израело-россиянин от Одеса, две големи съмнения - дали изобщо е нужно да коментирам този типично по първановски разфокусиран и разбалансиран опус, в който един държавен глава за пореден път се опитва да говори като експерт от отдел в Министерството на отбраната.

От една страна, след като съм бил цели 5 години секретар на Първанов по националната сигурност, аз съм в безкрайно деликатна ситуация. Даже имам отлична позната, безспорен приятел, първокласен журналист, която категорично ме критикува, че критикувам категорично Първанов, защото смята, че нямам моралното право на това. По принцип сигурно е права, но все пак – аз не съм говорил едно, докато съм бил при Първанов, а друго – след това! Както може да се види и на този сайт, и от двете ми книги с материали, писани до Първанов, аз съм отстоявал неизменно едни и същи позиции и това донякъде ми дава някакво морално право да отстоявам същите позиции и сега.

Но осъзнавам, че след като не сме продължили (макар и по остро изразено взаимно съгласие) да работим заедно, сега каквото и да кажа, каквото и да напиша за Първанов, веднага ще бъда заподозрян, че го правя тенденциозно, обидено, отмъстителски и все подобни неща от този сорт.

От друга страна, този текст на Първанов наистина не заслужава да бъде коментиран, защото е абсурден! Според мен е меко казано нахално действащият вече десета (!!!!) година президент и върховен главнокомандващ, да атакува от извънсистемни позиции една политика, която властва безкомпромисно в страната ни също близо десетилетие – при това политика, на която Първанов е конструктор, проводник, крепител и активен ПиАр!

Абсолютно всичко, което се случва в националната сигурност от 2002 г. насам, се случва с дейното участие и безучастие на Първанов. И затова тази статия шокира с откровената си безпардонност. Ако не ставаше дума за държавния ни (ми) глава, ако не идеше реч за човека, за когото съм работил цели 5 години, бих употребил и по-остра дума, която започва с „наг” и завършва с „лост”!

Тук изобщо не ми се иска да се спирам на дребния факт, че президентът Първанов смесва Фейсбук (където човек е индивидуалност, личност, персона, играе себе си - като една частица от социалната мрежа) с Пресцентъра на Президентството (което е структура, работеща за Държавния глава). Не ми се и повдига въпросът дали данъкоплатецът трябва да плаща високи възнаграждения на държавни служители, които да пишат текстове за страницата във Фейсбук и за личния блог на Първанов. А че цялото секретарско войнство се е впрегнало да му поддържа тези две страници е повече от ясно.

Но това е типично за Първанов, то е част от всичко, което той прави през втория мандат. Първанов е превърнал президентството в партийна централа на АБВ, използва бюджета на президентството, сякаш е държавна субсидия за тази партия (която не се е явявала на избори, за да може да получава такава субсидия). Всъщност Първанов действа не като държавен глава и част от политическата система и системата за управление и за национална сигурност, а като извънсистемен играч, като лидер на малка извънпарламентарна партийка. Той атакува системата отвън, като откровено се дистанцира от нея и се обявява за нейна алтернатива!!

Само в това му фалшиво второ политическо Аз може да бъде вместена въпросната статия. И по никакъв друг начин. Прав е министърът на отбраната Ангелов – нека се надяваме, че в ЕС ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване