04/03/11 18:39
(http://www.klassa.bg/)

Рекордните 4,5 млн. мвтч произведе АЕЦ "Козлодуй" за три месеца

4,5 млн. мвтч електроенергия е произвела АЕЦ „Козлодуй“ за първите три месеца на 2011 г, отчетоха от централата. В сравнение с миналата година произведената енергия е с 297 хил. мвтч повече, а това е рекорд за работата на V и VI блок. Ако тази електроенергия бе продадена само на свободния пазар, приходите на централата щяха да бъдат с 20 млн. лв. повече, добавят от дружеството.
През тази година не е имало спирания на блока заради дефектирало оборудване, докато през първото тримесечие на миналата година на три пъти блоковете спираха да работят за кратко. Тогава централата успя да произведе и достави за нуждите на страната 4,2 млн. мвтч електроенергия.
Шефът на централата Костадин Димитров вече съобщи пред „Класа“, че очаква дружеството да има печалба от около 65 млн. лв. за 2010 г. Той обясни, че централата ще поиска от ДКЕВР да бъде намалена квотата за работа на регулирания пазар, защото в момента около 70% от произведения ток отиват за защитените потребители.
До май работна група от Асоциацията на европейските ядрени регулатори ще предложи как да бъдат направени стрес тестовете на атомните централи в Европа. Това заяви пред БНР председателят на асоциацията Юка Лааксонен. Той обясни, че тестовете ще се опират на физически проверки в централите и вероятно ще продължат около шест месеца. Лааксонен беше категоричен, че няма причина за замразяването на строежа на нови ядрени мощности. Няма да има и провалили се централи след провеждането на тестовете за устойчивост.
Ако някоя централа покаже пропуски на тестовете, това означава, че операторът трябва да вземе допълнителни мерки за сигурност, обясни Лааксонен. Той очаква при проверките във всяка централа да се открие по нещо, което трябва да се подобри, но то може да бъде коригирано за една-две години, без да се спира конкретната АЕЦ.
Стрес тестовете може да доведат до изненади и не е изключено да се наложи затварянето на стари блокове, прогнозира евродепутатът Владимир Уручев. Според него по-старите ядрени блокове, строени преди 1980 г., със сигурност няма да отговарят на съвременните представи за безопасност на един ядрен обект. За някои от централите икономически няма да бъде изгодно да се модернизират, смята Уручев.
Според него най-вероятно ще има отделно звено към ЕК, което да наблюдава провеждането на стрес тестовете на атомните централи. Очаква се идната седмица Европейският парламент да приеме декларация за сигурността на ядрената енергетика.


1,1 млн. лв. инвестира ЧЕЗ в елмрежата си

1,1 млн. лв. планира да инвестира ЧЕЗ в елмрежата в Западна България през април, съобщиха от дружеството вчера. Компанията предвижда да вложи 400 хил. лв. в мрежата си в София. Половината от средствата ще отидат за присъединяване на абонати в районите „Витоша”, Нови Искър, „Люлин”, „Надежда” и Панчарево. Ремонт на кабели ще има в „Младост“, „Лозенец“, както и в централната част на столицата. Недостатъчният обем на одобрените ни инвестиции ни позволява да извършваме единствено най-належащите дейности по мрежата, обясни регионалният мениджър Петър Докладал. От дружеството продължават да настояват ДКЕВР да им одобри по-големи инвестиции за следващия регулаторен период.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване