04/03/11 06:51
(http://e-vestnik.bg/)

Саркози обикаля света, докато у дома тлеят пожари

Ройтерс

Никола Саркози. Снимка: официален сайт

Тази седмица френският президент Никола Саркози, в демонстрация на безграничната си енергия и любов към световната сцена, остави кормилото на мисията в Либия и се впусна в двудневно пътуване, за да наблюдава управлението на кризисни ситуации в Китай и Япония. Това пътешествие до другия край на света изглежда не помага особено, а може би дори изобщо, за рекордно ниската му популярност у дома, което създава опасността каквото и признание да получи за международните си дела, то да не подобри изобщо шансовете му да бъде преизбран догодина.

Саркози, който присъства на първа линия в новините, откакто развя знамето на западната интервенция в Либия, насочи вниманието си към световните икономически проблеми и откри валутен семинар на Г-20 в Китай, след което отлетя за Япония и стана първият чуждестранен държавен глава, който лично изрази съпричастност с японците, пострадали от земетресението и вълните цунами. “Не сте сами в тази криза. Светът ви гледа и ви се възхищава”, каза Саркози на японския премиер Наото Кан няколко часа след като изложи вижданията си за валутната реформа пред министри от страните от Г-20 и учени в Нанкин.

Междуконтиненталното огнеборство е характерно за Саркози, който спечели аплодисменти в началото на мандата си, като преведе Европа през икономическата криза като ротационен председател на Европейския съюз и като постигна прекратяване на огъня между Грузия и Русия през 2008 г. Днес обаче пробивите в чужбина носят риска от изоставяне на проблемите на домашния фронт, където избирателите наказват Саркози заради упоритата безработица и увеличаването на цените и където в неговата партия “Съюз за народно движение” се появяват пукнатини.

“Неговият темперамент го кара да се втурва да гаси пожари навсякъде, където ги види. Това е импулс, който той не е успял да овладее”, коментира Жан-Тома Льозьор, директор на института “Томас Мор”, който следи действията на Саркози. “Посещението му в Япония е чудесно, но не мисля, че ще му спечели много точки у дома. На негово място бих се притеснявал повече за вътрешните проблеми”, добавя той.

Французите, които според някои нови проучвания на общественото мнение може да изгонят Саркози с първия тур на президентските избори през 2012 г., като цяло подкрепят оглавените от Саркози коалиционни въздушни удари в Либия. Не е ясно обаче дали те ще увеличат неговия рейтинг, който крета около 30 процента. На икономическата политика на Саркози не се гледа с добро око, което може би обяснява защо той се захвана да защитава резкия спад на държавния дефицит в четвъртък. Гледката на президента им, който първи си стиска ръцете с японски представители след бруталното земетресение и цунами, които убиха около 28 000 души и предизвикаха ядрена авария, може да изпълни французите с гордост, но само закратко.

В Япония Саркози показа, че сега иска да бъде начело на проблемите на ядрената безопасност, като призова за среща на Г-20 през май, на която да се обсъдят нови глобални стандарти преди разговорите по същата тема в Международната агенция за атомна енергия през юни. Решението на Саркози да открие семинара в Нанкин символизира енергията, която влага Франция в опитите да си осигури подкрепата на Китай като председател на Г-20 за своите цели през тази година. Само извоюван с мъка компромис задържа Китай на срещата на Г-20 през февруари, чиято цел беше да се постигне споразумение за показатели за измерване на дисбалансите в световната икономика.

Преди речта си в Нанкин Саркози успя да вмъкне в програмата си посещение в Пекин, където разговаря откровено с президента Ху Цзинтао за съпротивата на Китай срещу интервенцията в Либия. Саркози се възползва от кризата в Либия, за да върне позициите на Франция в някогашния й колониален ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване