04/03/11 16:14
(http://www.klassa.bg/)

Стратегиите за Черноморския регион и Дунав са ключови за икономиката ни

По инициатива на института за международна интеграция със седалище в Москва и депутати от френския парламент в Париж се състоя конференция на тема „2012 година и след нея. Очакванията на европейците и сценарии за развитие на Русия“. Във форума участваха френски депутати от групата за приятелство с Русия, бяха поканени представители на ЕК и Европарламента, както и представители на новите страни - членки на ЕС. Конференцията беше в две части. Едната беше насочена към ситуацията в Русия. Тя включваше прогнози за изборите през 2012 година за президент. Имаше коментари за това, кой е с по-големи шансове - дали Владимир Путин с доказаните си резултати и умения, или Дмитрий Медведев като представител на една нова политическа генерация. Беше поставен въпросът и дали ще се запази този тандем, или ще се стигне до противопоставяне. От руска страна представиха анализи в подкрепа на Путин.
От друга страна, кулоарните разговори показваха нагласата на Франция в полза на Медведев като едно по-ново лице, необременен с миналото.
Във втората част на конференцията имаше възможност да се чуят гласовете на новите страни - членки на ЕС, и на представителите на Западните Балкани. Аз участвах с темата „Черноморският регион – възможности, перспективи и отговорност на Русия и ЕС“. Посланието ми беше в тази посока, че до 2007 година ЕС и Русия имаха своето партньорство, но с влизането на България и Румъния в Евросъюза регионът става стратегическо кръстовище, на което се срещат интересите на двата основни играча в Европа. За това ние имаме своя интерес да играем ключова роля в това сътрудничество. До момента има многобройни организации на страните от Черноморския регион, от които най-важна е Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. В нея участваме ние, Русия и всички държави, прилежащи около морето. Има и редица други организации, които са с променлив успех в дейността си. Инициатива на ЕС беше т.нар. Черноморска синергия. Тя имаше за цел да се засили партньорството в региона в посока на утвърждаване на демокрация, мир и сигурност. Това се все камъчета от общата политическа мозайка и от различните дейности, които текат в региона.

Шанс за страната ни

Последната инициатива, която стартира сега от 20 януари, е резолюция на ЕП с идеята за разработка на специална стратегия за Черноморския регион. Това е един изключителен шанс за България, региона и Русия. В резолюцията има анализ на досегашните инициативи, включително и източното партньорство, което ЕС развива като част от т.нар. обща политика за добросъседство. Това партньорство е насочено към шестте страни - Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Украйна и Русия. Съответно там ЕС инвестира в стабилизирането на административния капацитет, помощ за демократизирането на страните и за развитието на пазарната икономика. Така че в момента ЕС е насочил своето внимание към Черноморския регион. В новата стратегия, която ще се разработва от Брюксел, със сигурност ще има част за сигурност, за енергетика, транспорт, околна среда, както и за икономическо, социално развитие и човешки ресурси. Очакваме да се създаде и план за действие, който да очертае съвсем реални стъпки и да се отпуснат финансови средства за неговото изпълнение.

Русия ще продължи да бъде стратегически партньор на ЕС в енергетиката

Русия остава и за в бъдеще ще играе много важна роля като стратегически партньор на ЕС в енергетиката. Както стана известно, Франция получава 70% от газа си от там. Ние вземаме около 90% от енергийните източници от Русия. В това отношение ЕС и Москва са изключително тясно свързани. Брюксел е заинтересован да има енергийна сигурност, защото това ще доведе до сигурност на доставките и предсказуемост на взаимоотношенията. Заради това проекти като „Набуко“ и „Южен поток“ ще играят изключително голяма роля. Ние сме заинтересовани те да се реализират.
В тази връзка трябва да припомним Дунавската стратегия, която е последната стратегия на ЕС за макрорегион – Дунав, където се включват 14 страни. От тях 8 са страни - членки на ЕС. Тази стратегия е готова и от април трябва да влезе в действие с проектите, които ще се реализират. Затова е нужно да потърсим синергичен ефект между двете стратегии - Дунавската и Черноморската. Бъдещето на България ще бъде доминирано и определяно от успеха на тези две стратегии. Сега е моментът по тези въпроси да се говори и да завоюваме силно присъствие и максимални ползи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване