04/05/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

Джеймс Уорлик: В България има две правосъдни системи

В България има две правосъдни системи. Едната е за богатите хора с власт, които остават над закона, а другата - за обикновените българи. Това заяви вчера американският посланик Джеймс Уорлик на кръгла маса на тема „Националната сигурност - стратегически обхват на престъпността”, организирана от асоциация „Джордж Маршал - България”.
Според Джеймс Уорлик благодарение на „съдебната система за богатите, властни и влиятелни хора“ престъпниците с такъв социален статус се разхождат свободно по улиците.
„Повечето българи вече не искат да търпят това. Националната сигурност не се отнася само до военната отбрана, а до престъпността, организираната престъпност и способността на обществото да се бори с нея“, отбеляза дипломатът.
Американският посланик заяви още, че „голямото предизвикателство пред България“ е да установи върховенство на закона, което да гарантира, че няма двоен аршин в правораздаването.
Джеймс Уорлик отправи критики и към работата на МВР. Той обяви, че страната ни се нуждае от сериозен инструментариум, който да се противопостави на престъпността. Този инструментариум според Уорлик трябва да включва на първо място едно ефективно МВР, което не само да извършва арести, но и да гарантира правата на гражданите и да събира годни за съда доказателства.
„На второ място е необходима ефективна прокуратура, а на трето - способна и честна съдебна система, която да издава ефективни присъди“, допълни американският посланик.
Джеймс Уорлик отбеляза като позитивен факта, че правителството ни има политическа воля и е поело ангажимент за създаване на специализирани звена, които да осигурят ефективна връзка между правоохранителните и правораздавателните институции. Според него обаче засега борбата с организираната престъпност у нас „не е на необходимото ниво“.
Посланикът посъветва и да се обърне сериозно внимание на българския закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и даде пример с Германия и Швейцария, които имат изключително силно законодателство за замразяване авоарите на престъпниците.


Българските затвори са сред най-пренаселените в ЕС

Българските затвори са сред най-пренаселените в Европейския съюз. Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията за изпълнението на наказанията и състоянието на затворите у нас. Според доклада лишаването от свобода продължава да е най-често използваното наказание в страната ни. През първото полугодие на 2010 г. почти половината от всички осъдени са получили ефективни присъди. Омбудсманът Константин Пенчев посочи, че през миналата година до кабинета му са подадени 81 жалби на лишени от свобода. Затворниците се оплакват най-вече от лишаването им от право на труд и унизителното отношение от страна на служителите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване